jerome powell, fed
Bitcoin

Federal Reserve verhoogt rente ondanks bankencrisis

De Amerikaanse Federal Reserve was gisteren weer aan de beurt om een nieuw rentebesluit te nemen. Afgelopen week verhoogde de Europese Centrale Bank de rente in de Eurozone al met 0,50 procent en gisteren volgde de Federal Reserve met een renteverhoging van 0,25 procent. Hoewel de renteverhoging geheel in lijn was met de verwachtingen, kreeg de Bitcoin koers toch een behoorlijke tik.

Waarom ging Bitcoin omlaag?

De reden dat Bitcoin een tik kreeg ligt in de persconferentie van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell die op het rentebesluit volgde. Hierin maakte Powell duidelijk dat het omvallen van Silicon Valley Bank volgens hem en zijn beleidsmakers een uitzondering was. Silicon Valley Bank viel volgens Powell om vanwege slechte risicomanagement en diezelfde risico’s ziet hij momenteel niet bij andere banken in het Amerikaanse banksysteem.

Powell stelde het publiek gerust door te stellen dat het Amerikaanse banksysteem solide is en dat hij een crisis in de stijl van 2008 zeer onwaarschijnlijk acht. Mede door het feit dat banken op dit moment een veel minder risicovol portfolio van assets bezitten, wat overigens ook waar is.

Bitcoin ging omlaag, omdat de markt waarschijnlijk hoopte dat Powell meer zou toegeven dat er inderdaad zaken mis zijn binnen het Amerikaanse banksysteem. Wellicht hoopte de markt zelfs stiekem dat Powell en de Federal Reserve op de rem trapten en de rente op hetzelfde niveau hielden. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, maar er zijn wel een hoop aanknopingspunten die erop wijzen dat de Federal Reserve vanaf nu heel voorzichtig zal zijn met nieuwe renteverhogingen.

Van ‘doorlopende renteverhogingen’ naar ‘sommige’ en ‘kunnen’

In eerdere persverklaringen die volgde op het rentebesluit sprak de Federal Reserve steeds over “doorlopende renteverhogingen” en dat was dit keer anders. Nu stond er in de persverklaring ineens: “Het committee verwacht dat enige aanvullende beleidssturing nodig kan zijn om een monetaire beleid te bereiken dat voldoende restrictief is om de inflatie op termijn terug te brengen naar 2 procent.”

We zijn dus van harde taal over zekere renteverhogingen overgestapt op de verwachting dat enige aanvullende beleidssturing nodig kan zijn. Dit laat ook zien dat de Federal Reserve zich zorgen maakt over de stress bij de banken en verwacht dat er mogelijk nog meer schade komt vanuit die hoek.

Dit is nieuw, omdat de Federal Reserve hiervoor vooral op de automatische piloot stond. Het lijkt erop dat de Federal Reserve nu echt even op de rem gaat om te kijken hoe deze situatie zich verder ontwikkelt. Wat dat betreft komt het einde van deze cyclus van renteverhogingen nu echt in zicht, maar is het wellicht niet waar de markt exact op hoopte.

Ergens is dat ook logisch, want zelfs als de Federal Reserve zich diepe zorgen maakt over de stress bij de banken, dan zouden ze dat waarschijnlijk niet publiekelijk delen. Zij moeten naar de buitenwereld overkomen alsof ze de boel volledig onder controle hebben. Wat dat betreft is Powell gisteren weer geslaagd.

Bitcoin nieuws

Duitse Bitcoin verkoop doet de Bitcoin koers dalen
Duitse recherche verkoopt meer dan $195 miljoen aan inbeslaggenomen Bitcoin
Trump ontvangt miljoenen in Bitcoin van bekende crypto tweeling
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen