DeFi, decentralized finance
Blockchain

Deep Dive: Ontdek de waarheid achter de opmars van DeFi

Decentralized Finance (DeFi) ondervond een imposante opmars in 2021 en was een van de oorzaken voor de kickstart van de bullmarkt in 2021. Projecten zoals Uniswap en Curve zag zagen we in korte tijd 10x of 30x in waarde toenemen. Een bull run later zien en de wereld ziet er anders uit.

De crash van FTX heeft behoorlijk wat schade toegebracht aan veel crypto investeerders en hun geloof in crypto en gecentraliseerde exchanges. We zagen gigantische volumes centrale exchanges verlaten. De FTX crash bewees maar weer eens de kracht van decentralisatie en je zou dan ook verwachten dat men sindsdien meer gebruik is gaan maken van DeFi. Om dit feit te onderzoeken doen we in deze deep-dive een uitgebreide analyse over DeFi. 

Wat is DeFi?

DeFi verwijst naar financiële systemen die zijn gebouwd op blockchain-technologie en die werken zonder dat er een centrale autoriteit nodig is. Deze systemen gebruiken smart contracts om financiële transacties te automatiseren en kunnen uitleen- en leen platforms, gedecentraliseerde beurzen en stablecoins omvatten. Het doel van DeFi is om meer open en toegankelijke financiële diensten te creëren, waardoor iedereen met een internetverbinding kan deelnemen aan het wereldwijde financiële systeem.

Een kijkje in de Data uit DeFi

In deze sectie nemen we een kijkje naar de on-chain data uit verschillende DeFi protocollen en op verschillende blockchain netwerken. Uit de data kunnen we verschillende inzichten halen over de groei van DeFi en hoe de DeFi markt zich staande houdt in de bearmarkt.

TVL in de hele DeFi markt

De gehele DeFi markt is flink geraakt door de bearmarkt die afgelopen jaar is aangetreden in de crypto industrie. In Figuur 1 is de Total Value Locked (TVL) van de hele DeFi markt te zien. TVL geeft een indicatie van de totaal aan waarde dat in DeFi protocollen zit. Verschillende soorten crypto’s kunnen gebruikt worden in verschillende DeFi protocollen om bijvoorbeeld Decentrale Exchanges te faciliteren. Gebruikers die dergelijke protocollen faciliteren ontvangen hier vervolgens periodiek een kleine vergoeding voor. Des te meer waarde gelocked zit in DeFi des te hoger het vertrouwen is in dergelijke protocollen.

Figuur 1 laat zien dat in 2021 een sterke stijging te zien is van de DeFi markt. Zo was de totale waarde in markt in begin 2019 nog gemiddeld $300 miljoen, in eind 2021 steeg dit tot een piek van ruim $181 miljard. Een ongelooflijke imposante stijging in minder dan 3 jaar. Momenteel is de TVL wat afgezwakt in verband met de bearmarkt en verlaagde vertrouwen in DeFi. Desondanks blijft de totale TVL nog steeds op ongeveer $42,5 miljard zitten en het lijkt het rond deze waarde te stabiliseren. Het laat zien dat nog steeds veel gebruikers actief zijn in de DeFi wereld.

TVL van de gehele DeFi markt
Figuur 1: TVL van de gehele DeFi markt – bron: DefiLlama

Ethereum nog steeds dominante speler in DeFi

Naast dat het Ethereum (ETH) netwerk de grootste altcoin is in de cryptomarkt is het netwerk ook een van de grootste spelers in de DeFi wereld. Zo wordt duidelijk uit Figuur 2, waarin de verdeling van DeFi tussen alle blockchains afgebeeld zijn. In totaal zijn er ruim 160 blockchain projecten die DeFi protocollen ondersteunen. Ethereum bezit momenteel ruim 60% van de DeFi markt. Andere grote spelers zijn Binance Smart Chain (BSC), Tron (TRON) en Polygon (MATIC). Ethereum is heer en meester en trekt het meeste vermogen aan in de DeFi markt.

Verdeling van DeFi uitgedrukt in TVL over alle DeFi ondersteunende blockchains
Figuur 2: Verdeling van DeFi uitgedrukt in TVL over alle DeFi ondersteunende blockchains – bron: DefiLlama

Hoewel Ethereum vooralsnog erg populair is zagen de TVL op het netwerk zakken in 2021 tijdens de opmars van de bullmarkt, zo wordt duidelijk uit Figuur 3 (waarin in blauw het aandeel van Ethereum in de DeFi markt is weergegeven). Opvallend is dat Ethereum van een 90% aandeel is gezakt tot ongeveer 50%. Sinds het aantreden van de bearmarkt zien we echter dat het aandeel van Ethereum in de DeFi markt weer een stuk is toegenomen naar de huidige 60%. Het laat zien dat in onzekere tijden de markt naar de grotere en bewezen projecten stapt om in DeFi te stappen.

Aandeel DeFi markt over de afgelopen 2 jaar
Figuur 3: Aandeel DeFi markt over de afgelopen 2 jaar – bron: DefiLlama

Dagelijkse activiteit in DeFi

De activiteit in de DeFi markt kunnen we monitoren door het handelsvolume te volgen. In Figuur 4 is de wekelijkse handelsvolume van alle DeFi protocollen te zien over de afgelopen 3 jaar uitgedrukt in dollars. Uit de figuur wordt duidelijk dat er sterke pieken te zien zijn in de bullmarkt van 2021. Zo piekt de DeFi markt in mei 2021 met een wekelijks handelsvolume van ruim $70 miljard en in november 2021 was er nog een sterke stijging dat resulteerde in een wekelijks handelsvolume van boven de $67 miljard.

Momenteel is de markt sterk afgekoeld als gevolg van de bearmarkt, zo is het wekelijks handelsvolume gezakt tot onder $9 miljard in afgelopen week. In daling van bijna 88% sinds de piek in 2021. Het laat zien dat de markt een stuk huiverig is geworden om in DeFi te stappen of gebruik te blijven maken van de verschillende protocollen. Onzekerheid en wantrouwen in DeFi protocollen ligt hier waarschijnlijk deels ten grondslag. Daarnaast zorgt de algehele crash in de markt voor een stuk lagere waardering in dollar termen van de verschillende crypto’s en dus een stuk lagere handelsvolume in dollar termen.

Wekelijks handelsvolume van alle DeFi protocollen in dollars
Figuur 4: Wekelijks handelsvolume van alle DeFi protocollen in dollars – bron: DefiLlama

Conclusie

Uit onze on-chain data analyze van de DeFi markt wordt duidelijk dat de algehele markt sterk beïnvloed is door de bearmarkt. We zien dat het vertrouwen in DeFi is afgenomen doordat zowel het handelsvolume als de totale waarde in DeFi protocollen flink is afgenomen sinds de piek van de bullmarkt in 2021. Ook zien we dat gebruikers terugvallen naar de grootste chain, Ethereum.

Het laat zien dat dat in tijden van onzekerheid netwerken zoals Ethereum in populariteit aantrekken. Toch kunnen we stellen dat de DeFi markt een stuk volwassener is geworden in de afgelopen 3 jaar, ondanks de huidige bearmarkt. Zo zien we dat de totale waarde in DeFi protocollen ten opzichte van drie jaar geleden vele malen groter is. Zo is de huidige waarde in DeFi projecten ruim 140x groter dan 3 jaar geleden. Ook zien we dat steeds meer blockchain projecten DeFi protocollen toepassen. Zo zijn er momenteel meer dan 160 blockchains die DeFi protocollen op hun netwerk hebben.

Blockchain nieuws

Onderzoek: meer dan 30% van de Zuid-Koreanen bezit crypto
Dit is hoeveel Donald Trump heeft verdiend met zijn cryptobezit
Nokia vraagt patent aan voor technologie om digitale activa te beveiligen
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki: Er komt een gigantische financiële crash aan – investeer in deze 3 assets
Gigantische crypto-crash – Wat is er aan de hand?
Crypto analist: XRP investeerders zullen “stinkend rijk” worden
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk