Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De vraag naar alternatieve valuta zal stijgen, waarbij digitale valuta’s uiteindelijk contant geld zullen vervangen. Dit wordt geschreven in een recent onderzoek van de Deutsche Bank.
In het ‘Imagine 2030′ rapport vertelt Jim Reid, strateeg van de Deutsche Bank, dat het bestaande fiat systeem tegen veel uitdagingen aanloopt. Met name de opkomst van cryptocurrencies is een grote uitdaging, vertelt Reid. De strateeg stelt dat mensen steeds meer behoefte hebben naar gedematerialiseerde betaalmiddelen en anonimiteit. Dit zou er voor kunnen zorgen dat mensen steeds meer naar cryptovaluta’s worden getrokken.
Toch moet er nog veel gebeuren voordat digitale valuta’s mainstream worden. Om deze brede acceptatie te krijgen moeten er grote hindernissen overwonnen worden.
Zo moeten overheden en regelgevers de legitimiteit van de digitale munten inzien. Dit zal prijsstabiliteit met zich meebrengen. Pas dan zal een wereldwijd bereik op de betalingsmarkt mogelijk zijn. Volgens Reid zullen samenwerkingen met grote bedrijven en betaalkaart providers zou deze ontwikkeling mogelijk kunnen maken.
Echter, Reid wijst er ook op dat met massale adoptie nieuwe uitdagingen zullen ontstaan. Een belangrijk gevaar is dat de digitale valuta sector volledig afhankelijk is van elektriciteit. Daarnaast is het zeer gevoelig voor cybercriminaliteit en digitale oorlog. Deze problemen zouden eerst opgelost moeten worden voordat digitale valuta mainstream wordt.
In de tussentijd debateren regeringen over de hele wereld over de noodzaak om een nationale digitale valuta te ontwikkelen. Het lijkt een lastige discussie waarin veel landen voor een andere aanpak kiezen.
Zo zei de gouverneur van de Bank van Japan dat er nog geen publieke vraag is naar een digitale valuta van de centrale bank. Hij vertelde dat er juist een toenemende vraag voor contante betalingen waarneembaar was in het land.
Aan de andere kant kiest China voor een veel proactievere aanpak. Het land is bezig met het ontwikkelen van een eigen digitale valuta en deze lijkt zo goed als klaar te zijn. Ook kwam deze week naar buiten dat de centrale bank van Frankrijk van plan is om in 2020 een digitale valuta voor financiële instellingen te testen.
Duitsland zelf lijkt langzamerhand ook steeds positiever tegen cryptocurrencies aan te kijken. Zo liet Newsbit een week geleden weten dat er een nieuwe wet in de maak is. Deze wet zou Duitse banken in staat kunnen stellen om Bitcoins en andere crypto’s te bewaren en te verkopen.
Met name de Vereniging van Duitse Banken – een grote lobbygroep die meer dan 200 financiële instellingen vertegenwoordigt – zou het wetsvoorstel ondersteunen. Deze groep beweert dat onder toezicht staande financiële instellingen beschikken over de ervaring en risicomechanismen om de (crypto) activa van klanten te beschermen.