Safe Vault / Haven
Bitcoin

‘Deze crisis zal de toekomst van geld definiëren’

De recente ineenstorting van drie grote Amerikaanse banken – Silicon Valley Bank, Silvergate Bank en Signature Bank – veroorzaakt zorgelijke uitstromen bij lokale banken. Nu de Federal Reserve inspringt met een nieuwe faciliteit van 2 biljoen dollar om het bloeden te stoppen en de Zwitserse centrale bank met 54 miljard komt om Credit Suisse overeind te houden, zijn de vergelijkingen met 2008 snel gemaakt.

Geboren in de chaos van 2008

Als je al wat langer meeloopt in de Bitcoin-industrie, dan weet je ongetwijfeld dat de digitale munt is geboren in de chaos van 2008. In het eerste blok van de Bitcoin blockchain stopte Satoshi Nakamoto zelfs een krantenkop, waarmee hij direct verwees naar het redden van banken tijdens de crisis van 2008.

Bitcoin is geboren om mensen een alternatief te bieden voor dat systeem, waarin banken continu gered moeten worden van de ondergang. Die crisis liet ons ook zien dat er bepaalde banken zijn die te groot zijn om te falen, wat betekent dat ze in principe altijd door de overheid gered worden als ze om dreigen te vallen.

In feite liet dat de wereld zien in hoeverre Wall Street de baas is en ook overheden onder de duim heeft. Inmiddels zitten we met de bankencrisis in een vergelijkbare situatie en is de kans groot dat de geldprinters binnen afzienbare tijd weer op volle toeren draaien.

Uiteindelijk ging Silicon Valley Bank ten onder omdat ze er jarenlang voor kozen om de tegoeden van hun klanten in ‘veilige’ Amerikaanse staatsobligaties. Die staatsobligaties bleken helemaal niet zo veilig meer nadat de Federal Reserve in maart 2022 besloot dat de rente stevig omhoog moest om de inflatie te bevechten.

Bitcoin als alternatief

Het idee van Bitcoin is altijd geweest om financiële tussenpersonen als Silicon Valley Bank voor een belangrijk deel overbodig te maken door een vorm van geld te zijn die je volledig onafhankelijk kunt bewaren. Bitcoin is een alternatief voor het gecentraliseerde model, dat keer op keer blijft falen en daarmee de complete economie in gevaar brengt.

Hoe meer mensen het vertrouwen in banken verliezen en op zoek moeten naar alternatieven, hoe beter dat voor Bitcoin is. Het is niet voor niets dat Bitcoin op dit moment binnenkomt op een koers van 27.400 dollar per stuk. Over de afgelopen dagen staat de digitale munt op een plus van 35,61 procent.

Dat zijn cijfers die er niet om liegen. Het is nog absoluut geen zekerheid dat er vanaf hier een nieuwe bullmarkt begint voor Bitcoin, maar het begin is er zeker en fundamenteel gaat het ook weer de goede kant op. De onderbouwing voor Bitcoin is misschien nooit beter geweest dan nu en veel mensen realiseren zich dat.

Bitcoin nieuws

Finance-gigant Bernstein voorspelt Bitcoin koers van $1 miljoen
Fed-voorzitter: Wij zijn klaar voor renteverlagingen als de inflatie snel daalt
MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken