Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
De lancering van de Spot Bitcoin ETFs is momenteel het belangrijkste onderwerp van gesprek binnen de Bitcoin-wereld, maar in mijn ogen is er een andere ontwikkeling gaande die weleens cruciaal kan zijn voor de digitale munt. Iedere bullrun van Bitcoin werd namelijk voorafgegaan door een stijging van de wereldwijde liquiditeits.
Wat is de wereldwijde liquiditeit en waarom is deze macro-economische data misschien nog wel belangrijker voor Bitcoin dan de halvings en de Spot Bitcoin ETFs?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Je ontvangt iedere maandag een marktupdate met de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen voor de bitcoin koers en aandelen. Vervolgens selecteer ik iedere vrijdag de vijf belangrijkste financiële grafieken van dit moment.
De onderstaande grafiek van CrossBorder Capital toont de ontwikkeling van de wereldwijde liquiditeit (oranje) en vergelijkt deze met een soortgelijke indicator van het Amerikaanse Goldman Sachs.
In principe geeft de wereldwijde liquiditeit aan hoeveel geld er het financiële systeem instroom of uitstroom. Een stijging van de liquiditeit is vaak het gevolg van relatief lage rentes en een groot vertrouwen in de economie.
Zo zagen we een piek van de liquiditeit rond het einde van 2017 tot begin 2018 (bullrun van Bitcoin met koerspiek op 20.000 dollar).
Vervolgens daalde de liquiditeit en begon deze richting 2020 weer te stijgen, om vervolgens in 2021 een piek te bereiken.
Wat gebeurde er in 2021 met de Bitcoin koers? In 2021 bereikt Bitcoin opnieuw een all-time high. De eerste piek vond aan het begin van het jaar plaats op ~64.000 dollar en vervolgens bereikten we in november 2021 de huidige all-time high van 69.000 dollar.
Daarna daalde de liquiditeit gigantisch, door de renteverhogingen van centrale banken; die de broekriem zwaar aanhaalden om de inflatie terug te brengen naar het gewenste niveau van 2,0 procent.
Het gevolg voor de Bitcoin koers? Problemen, problemen en nog eens problemen.
Op dit moment zien we de wereldwijde liquiditeit weer opklimmen, al is er nog geen sprake van een echte doorbraak. Persoonlijk denk ik dat deze ontwikkeling cruciaal is voor Bitcoin in 2024.
Niet de halving, niet de Spot Bitcoin ETFs, maar de wereldwijde liquiditeit; die onder andere het gevolg is van het beleid van centrale banken.
Is het raar dat de Bitcoin koers momenteel in de problemen zit? De bovenstaande tabel van Charlie Bilello toont dat de afgelopen twee jaar de eerste jaren in de geschiedenis waren dat de M2 Geldhoeveelheid (het aantal Amerikaanse dollars) daalde.
Het afgelopen jaar vond zelfs de grootste daling in de geschiedenis plaats. Wat dat betreft is het heel knap wat de Bitcoin koers presteerde. Nu is het wachten op de volgende grote explosie van de liquiditeit, die mogelijk niet lang meer op zich laat wachten.
Krijgen we in 2024 nog een nieuwe bullrun voor Bitcoin met een all-time high? Dat hangt volledig af van de wereldwijde liquiditeit en die ga ik voor jullie in de gaten houden.
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Elke maandag en vrijdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!
Volgens de Financial Times kan het jaar 2026 weleens heel lastig worden op het gebied van schulden voor heel veel overheden.
VanEck CEO Jan van Eck voorziet een Bitcoin koers van 300.000 dollar en is bullish over Ethereum, stablecoins en Coinbase.
Goldman Sachs breidt Bitcoin ETF-posities uit tot $710 miljoen, met grote belangen in BlackRock, Fidelity en Grayscale. Institutionele interesse groeit.
Elon Musk zou de Amerikaanse centrale bank willen opheffen. Wat moeten we daarvan denken? Is dat realistisch?
XRP maakt een indrukwekkende opmars met 24% stijging in 24 uur en 74% deze week, terwijl andere crypto’s dalen.
Bitcoin koers zakt plotseling met 2,5% naar $89.000. Ontdek wat deze daling veroorzaakte en wat dit betekent voor de cryptomarkt.