Bitcoin koers stijgt, bull markt
Bitcoin

Dit is waarom de Bitcoin koers stijgt vandaag

De prijs van Bitcoin heeft vandaag een opmerkelijke stijging doorgemaakt. Na een correctie op 28 november, waarbij de koers onder de $37.000 zakte, bereikte Bitcoin vandaag een hoogtepunt van $38.274.

Deze opwaartse beweging valt samen met een groeiend bullish sentiment onder handelaren over de Bitcoin prijs. In dit artikel duiken we dieper in de factoren die bijdragen aan deze recente prijsstijging van Bitcoin.

Spanningen rondom Binance nemen af

Eén van de redenen dat de crypto koersen vandaag weer stijgen is het feit dat de spanningen rondom Binance af lijken te nemen.

De prijs van Bitcoin liet aanvankelijk gemengde reacties zien na de schuldbekentenis van Changpeng “CZ” Zhao en de schikking van $4,3 miljard tussen Binance en het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ). In de loop van de tijd merkte de markt echter op dat Binance, in tegenstelling tot FTX tijdens zijn liquiditeitscrisis, geen significante uitstroom van fondsen ondervond.

Ondanks een aanvankelijke daling van 17% in de Bitcoin-reserves van Binance ten opzichte van hun hoogtepunt, is er weer een toename van BTC-instroom op de exchange waarneembaar. Sinds de initiële uitstromen is Binance’s Bitcoin-balans met bijna 1% gestegen. Ter vergelijking, de BTC-reserves van FTX daalden met 99,9% van het hoogtepunt tijdens hun crisis in november 2022 en herstelden nooit.

Het lijkt dus allemaal wel goed te komen met ‘s werelds grootste crypto beurs en dat is goed nieuws voor de hele cryptomarkt.

Aanhoudend optimisme rondom Spot Bitcoin ETF

Een belangrijke factor achter de recente stijging van de Bitcoin koers is het voortdurende optimisme rondom de mogelijke goedkeuring van een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF).

Een aantal marktanalisten beschouwt de recente schikking tussen Binance en het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) als een positief teken voor de crypto-industrie, met name voor de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF. Deze analisten trekken parallellen met een soortgelijke overeenkomst die eerder werd bereikt tussen Arthur Hayes en BitMEX.

Dit optimisme wordt verder aangewakkerd door de overtuiging dat de schikking met Binance een gunstig effect heeft op de hele cryptomarkt. Veel analisten en beleggers zien dit als een signaal dat het tijdperk van ongereguleerde ‘Wilde Westen’-praktijken in de cryptowereld ten einde loopt. Dit kan leiden tot meer stabiliteit en vertrouwen in de sector.

Er is ook al informatie naar buiten gekomen dat grote financiële partijen, waaronder Grayscale en BlackRock, in gesprek lijken te zijn met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) over een mogelijke goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten. Deze gesprekken kunnen wijzen op een toenemende interesse en mogelijk een positieve ontwikkeling in de richting van de goedkeuring van een dergelijk financieel product, wat een aanzienlijke impact zou kunnen hebben op de cryptomarkt.

De enorme potentie van een Spot Bitcoin ETF

Analisten suggereren dat een goedkeuring van een spot Bitcoin ETF $600 miljard aan nieuwe vraag zou kunnen genereren. CryptoQuant analisten geloven zelfs dat een ETF-goedkeuring zou kunnen leiden tot een $1 biljoen toename in Bitcoin’s marktkapitalisatie. Dit blijft een belangrijke factor van interesse en speculatie onder investeerders en marktwaarnemers.

Galaxy Digital voorspelt een prijsstijging van 74% in het eerste jaar na de lancering van een spot BTC ETF.

Instroom van institutionele investeerders

Een laatste reden voor de recente prijsstijging van Bitcoin is de toegenomen instroom van kapitaal door institutionele investeerders. Hoewel sommige beleggers wellicht wachten op verhoogde liquiditeit van goedgekeurde ETF’s, hebben institutionele beleggers al veel geld in Bitcoin en crypto geïnvesteerd. Volgens gegevens van CoinShares hebben institutionele investeerders in het afgelopen jaar meer dan $1,6 miljard in crypto gestoken.

Van de $1,66 miljard die vorig jaar naar crypto-activa ging, vloeide meer dan $1,5 miljard specifiek naar Bitcoin. Alleen al in de afgelopen week was $311 miljoen van de institutionele instroom bestemd voor Bitcoin. De totale wekelijkse instroom van institutionele investeerders in crypto bedroeg $346 miljoen, het hoogste sinds november 2021.

assetflow coinshares
Instroom in crypto-assets vanuit institutionele beleggers. Bron: CoinShares

Conclusie

De recente stijging van de Bitcoin koers is het resultaat van meerdere positieve ontwikkelingen in de cryptomarkt:

  1. Afname van Spanningen Rondom Binance: Na de schikking van $4,3 miljard met het DOJ en het uitblijven van massale fondsuitstromen, zoals bij FTX, neemt de onzekerheid rond Binance af. Dit draagt bij aan een positiever marktsentiment.
  2. Optimisme Rondom Spot Bitcoin ETF: Gesprekken tussen grote financiële partijen zoals Grayscale en BlackRock met de SEC over een mogelijke Spot Bitcoin ETF in de VS versterken het vertrouwen in de goedkeuring van deze ETF’s. Dit optimisme wordt verder versterkt door de Binance schikking, die wordt gezien als een positieve ontwikkeling voor de gehele cryptomarkt.
  3. Potentiële Impact van een Spot Bitcoin ETF: Analisten suggereren dat de goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF $600 miljard aan nieuwe vraag kan genereren, met mogelijk een $1 biljoen toename in Bitcoin’s marktkapitalisatie. Galaxy Digital voorspelt zelfs een prijsstijging van 74% in het eerste jaar na de lancering.
  4. Instroom van Institutionele Investeerders: In het afgelopen jaar hebben institutionele investeerders meer dan $1,6 miljard in crypto geïnvesteerd, met een significante focus op Bitcoin. Deze toenemende investeringen van institutionele partijen dragen bij aan de opwaartse trend in de Bitcoin koers.

Deze factoren samen creëren een gunstig klimaat voor Bitcoin en andere cryptocurrencies, wat resulteert in de recente prijsstijgingen en een groeiend vertrouwen in de toekomst van de cryptomarkt.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Dit is de echte reden achter de Bitcoin koersval van vandaag
Peter Brandt waarschuwt: Gigantisch probleem voor de Bitcoin koers bij doorbraak onder dit kritieke niveau
Huidige Bitcoin-cyclus vertoont overeenkomsten met piek van 2019
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?