Bitcoin

Dit is waarom de Bitcoin prijs plotseling is gedaald

De Bitcoin prijs is van de ene op de andere dag flink gedaald. Er zijn een aantal factoren die waarschijnlijk achter de onverwachte terugval zitten.


Een plotselinge Bitcoin koersval

De Bitcoin prijs is vandaag flink gedaald. Namelijk van $37.800 tot $34.170. Hierdoor is voor meer dan $572 miljoen aan crypto futures geliquideerd. De belangrijkste redenen voor de plotselinge koersval zijn: een oververhitte derivatenmarkt, een groeiende twijfel onder investeerders en het gebrek aan opwaartse kracht.

Bitcoin prijs daalt tot $34k – Bron: Tradingview

Een oververhitte derivatenmarkt

Vlak voor de koersval was de Bitcoin-derivatenmarkt extreem oververhit. Het financieringspercentage voor futures schommelde rond de 0,1%, wat 10 keer hoger is dan de gemiddelde 0,01%. Het financieringspercentage voor futures is een mechanisme dat evenwicht op de futuresmarkt bereikt door houders van long of short contracten te stimuleren op basis van het marktsentiment.

Als er meer kopers op de markt zijn, wordt de financieringsgraad positief. Als het positief wordt, moeten verkopers elke acht uur compenseren. Bijna alle grote cryptocurrencies zagen hun financieringspercentages stijgen tot boven de 0,1%, wat betekende dat de markt extreem overbelast was.

Wanneer de markt zo overvol is, neemt de kans op een long-squeeze toe, waardoor veel futurescontracten in een korte periode kunnen worden geliquideerd.


Groeiende twijfel bij crypto investeerders

Volgens onderzoekers van Santiment twijfelen handelaren of Bitcoin wel weer de $40.000 kan bereiken. De onderzoekers schrijven:

“Er is steeds meer twijfel bij handelaren of Bitcoin weer de $40.000 zal bezoeken. Toch ziet de adresactiviteit en handelsvolume er op de lange termijn nog steeds gezond uit. Houd goed in de gaten of het gebruikstarief van BTC hoog blijft. “

De fundamenten van het Bitcoin-netwerk, zoals adresactiviteit en handelsvolume, blijven dus sterk. Het marktsentiment is de afgelopen week echter afgenomen, omdat BTC blijft worstelen om uit het weerstandsgebied van $38.000 te breken.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Gebrek aan opwaartse kracht

De prijsbewegingen die Bitcoin de afgelopen dagen heeft gezien zijn zwak te noemen vergeleken met de rally van begin januari die de prijs omhoog duwde tot $42.000.

Tijdens die rally was er telkens, wanneer de Bitcoin koers wat daalde, een sterke koopreactie van investeerders. Sinds half januari zien we echter dat investeerders niet meer zo sterk reageren op een koersval. Dit geeft aan dat de verwachtingen van een rally in de richting van het weerstandsgebied van $40.000 tot $42.000 zijn afgenomen, althans op korte termijn.

De verkoopdruk kwam in de eerste twee weken van januari voornamelijk uit Azië. Maar zoals blijkt uit de nachtelijke correctie op 19 januari, begint Bitcoin ook zwakte te zien op de Amerikaanse markt. De combinatie van een beperkte opwaartse volatiliteit en het gebrek aan opwaarts momentum zorgt er schijnbaar voor dat traders op korte termijn voorzichtig worden. Dit betekent waarschijnlijk dat BTC een langdurige consolidatiefase ziet tot februari.

Bitcoin nieuws

Crypto analist voorspelt Bitcoin koers van $803.034
De Bitcoin hashrate daalt – Wat is er aan de hand?
Rentebeleid van Federal Reserve vergroot druk op Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken