Europa, ECB
Bitcoin

ECB waarschuwt voor gevaarlijke gevolgen van stijgende Bitcoin-prijs

In een nieuw rapport waarschuwt de Europese Centrale Bank (ECB) voor de ernstige en zelfs gevaarlijke gevolgen van een verdere stijging van Bitcoin. Volgens de ECB zullen laatkomers en mensen die geen Bitcoin bezitten, benadeeld worden als de waarde blijft toenemen.

Vroege investeerders profiteren aanzienlijk, terwijl de rest van de samenleving verliest. Dit, stelt de ECB, benadrukt het kernprobleem: Bitcoin functioneert als een zero-sum spel, waarbij rijkdom verschuift van niet-bezitters naar vroege adoptanten.

ECB noemt Bitcoin een mislukking

Oorspronkelijk was Bitcoin door Satoshi Nakamoto bedoeld als een wereldwijd betaalsysteem. Volgens ECB-economen Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf is die visie echter grotendeels mislukt. Bitcoin is steeds meer een speculatief beleggingsobject geworden. De auteurs van het rapport schrijven:

“Bitcoin genereert geen cashflow, rente of dividenden en kan niet productief worden gebruikt zoals grondstoffen.”

Dit maakt dat traditionele waarderingsmethoden niet effectief zijn voor het schatten van Bitcoin’s werkelijke waarde. Bovendien promoten publieke figuren Bitcoin vaak als een investering met onbeperkt potentieel, wat de nadruk op speculatie verder vergroot.

Ondanks de voortdurende waardestijging van Bitcoin, argumenteert de ECB dat dit geen toegevoegde waarde biedt aan de economie. De winst van vroege investeerders komt niet door economische groei, maar door de verminderde koopkracht van mensen die geen Bitcoin bezitten. Hierdoor ontstaat een herverdeling van rijkdom, die de economische ongelijkheid vergroot.

Sociaal en politiek gevaar

Volgens het rapport zijn de risico’s van Bitcoin groter dan alleen financiële verliezen. Een verdere stijging van de waarde zou zelfs de sociale cohesie en democratie kunnen bedreigen. De auteurs suggereren dat mensen die geen Bitcoin bezitten, zouden moeten pleiten voor wetgeving om verdere prijsstijgingen te voorkomen en de schadelijke gevolgen te beperken.

Deze standpunten hebben geleid tot felle kritiek vanuit de cryptogemeenschap. Tuur Demeester, een bekende figuur binnen de Bitcoin-wereld, beschouwt het rapport als een directe aanval op Bitcoin door de centrale banken.

“In al die jaren dat ik de Bitcoin-wereld volg, is dit verreweg het meest agressieve rapport van de autoriteiten. Het is duidelijk dat deze centrale bank-economen Bitcoin nu zien als een existentiële bedreiging, die met alle mogelijke middelen moet worden aangepakt,” aldus Demeester.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

JPMorgan-baas Jamie Dimon twijfelt aan Bitcoin’s limiet van 21 miljoen munten: ‘Geloven jullie dat echt?’
Cryptomarkt kleurt rood: Wat is de oorzaak van de Bitcoin koersval van vandaag?
Bitcoin-netwerk bereikt record-hashrate en is veiliger dan ooit
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki waarschuwt voor gigantische crash: Bitcoin koers kan dalen tot $5000
Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Handelaar verdient $9 miljoen met investering van $3000 in deze crypto
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk