Bitcoin Nieuws

Economische zwakte kan Bitcoin nieuwe rol geven op wereldtoneel

Het jaar 2022 staat in het teken van chaos, hoge inflatie, overheidsschulden, renteverhogingen en koersdalingen. Alles wijst erop dat het financiële systeem langzaamaan op zijn einde loopt. Op dit moment nog met de Amerikaanse dollar als grote baas van de wereld. “Maar de geschiedenis leert ons dat er meerdere wereldwijde reservemunten op hetzelfde moment kunnen bestaan”, aldus Joseph Bradley voor Cointelegraph.

Is Bitcoin hier klaar voor?

De grote vraag is natuurlijk of Bitcoin er klaar voor is om een belangrijke rol te spelen op het financiële wereldtoneel. In de eerste plaats heeft de wereld volgens Bradley een valutasysteem nodig dat efficiënt, apolitiek en antifragiel is. Bitcoin is efficiënt in de zin dat een transactie in principe binnen 10 minuten aan de andere kant van het wereld kan zijn en dan ook volledig in de macht van de ontvanger is.

Is er behoefte aan snellere transacties, dan kan het Lightning Network uitkomst bieden. Ook deze tweede laag op Bitcoin begint steeds meer vorm te krijgen en de waarde van Bitcoin serieus te vergroten. Verder is het belangrijk dat een nieuwe wereldreservemunt apolitiek is. Dat wil zeggen dat het protocol zo neutraal mogelijk is.

Veel niet-Westerse landen ervaren nu hoe belangrijk het is om de macht binnen een valutasysteem te hebben of een valutasysteem te hebben waarbinnen niemand macht heeft. Denk bijvoorbeeld aan landen als Rusland, waarvan de valutareserves simpelweg zijn bevroren. Voor hen is Bitcoin zeker een interessante optie om internationaal grondstoffen te verkopen.

Als laatste moet een nieuwe wereldreservemunt volgens Bradley antifragiel zijn. Dit is een concept dat komt uit de boeken van Nassim Nicholas Taleb, een Libanese schrijver. Antifragiel betekent in feite dat iets sterker wordt als je het aanvalt. Je zou kunnen zeggen dat dit geldt voor het Bitcoin netwerk, waardoor het aan alle eisen voldoet.

Het moment is daar

Dan zijn er nog alle economische problemen die op dit moment spelen. Denk aan de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) om de inflatie onder controle te krijgen. Daar beginnen ze langzaam in te slagen, maar de vraag is tegen welke prijs. De druk op veel ontwikkelingslanden met in Amerikaanse dollars uitgedrukte schulden neemt stapsgewijs toe.

Daarnaast zijn landen als Rusland, China, India en Saudi-Arabië (BRICS) nu actief op zoek naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar. Veel van deze landen verkopen op dit moment hun Amerikaanse staatsobligaties en kiezen ervoor om goud vast te houden in plaats van dollars.

Op de korte termijn lijkt goud nog een belangrijke rol te spelen in dit internationale valutaspel. Op de lange termijn is Bitcoin qua eigenschappen interessanter. Denk alleen al aan het feit dat Bitcoin een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden kent, dat Bitcoin binnen 10 minuten aan de andere kant van de wereld kan zijn, dat je binnen 1 seconde weet of Bitcoin echt is en dat de transport- en opslagkosten significant lager zijn dan bij goud.

Bitcoin nieuws

Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken
El-Erian: ‘Bankencrisis vraagt beter beleid van Federal Reserve’
Willem Middelkoop beveelt Bitcoin aan tijdens bankencrisis
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
4 tekenen dat 26.000 dollar het plafond was voor Bitcoin

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten