Eerste Blockstream Bitcoin-satellietknooppunt gelanceerd in Venezuela

In Venezuela heeft een Bitcoin-services-startup het eerste Bitcoin-knooppunt van het land gelanceerd dat in directe verbinding staat met het Blockchain-satellietnetwerk.


Implementatie van knooppunt

Dit knooppunt zal naar verluidt de blockchain van Bitcoin (BTC) voor gebruikers in Venezuela bijhouden, zonder afhankelijk te zijn van een lokale internetverbinding. Deze internetverbinding is niet erg stabiel in het land, en zou dus mogelijk voor problemen kunnen zorgen.

Het knooppunt is geïmplementeerd door AnibalCripto, een aanbieder én leverancier van cryptocurrency specifieke trainingscursussen. De onderneming CryptoBuyer heeft naar verluidt de financiële en logistieke kant van de implementatie verzorgd.


Internetvrije Bitcoin-transacties

Door de implementatie is er nu een digitaal geldsysteem 24/7 bereikbaar, dat niet afhankelijk is van de lokale, veelal instabiele, internetverbinding. Hiernaast biedt deze mogelijkheid de optie om compleet af te stappen van welke internetprovider wereldwijd dan ook. Het gevolg hiervan is dat een internetprovider in dit geval de principes van privacy en decentralisatie, die de basis vormen voor veel cryptocurrency-gebruikers, kan breken.

Het land kent echter ook enorme problemen met internetverbindingen. In 2017 kende het land één van de langzaamste verbindingen wereldwijd in dat jaar, met gemiddeld 2,8 Mbps. Met de nieuwe technologie, kunnen gebruikers echter Bitcoin-transacties uitvoeren, zonder hier een (snelle) internetverbinding voor nodig te hebben. Dit kan dan ook zeker een enorm aantrekkelijke optie zijn voor de vele crypto-gebruikers in het land.


De Blockstream-service

De Blockstream-service bestaat momenteel uit 6 geostationaire satellieten die gezamenlijk informatie aanbieden aan crypto-gebruikers. Doordat de satellieten verdeeld zijn rondom de gehele wereld, is de Blockstream-service in vrijwel iedere hoek van de wereld te bereiken. De service is in 2018 opgericht, in Canada. Sindsdien heeft het diverse upgrades uitgevoerd aan haar service, waarvan dit knooppunt in Venezuela een nieuwe is.

Gebruikers kunnen eenvoudig verbinding maken met de satelliet, door middel van lokale mesh-netwerken. Aangezien deze mesh-netwerken vaak gratis zijn om mee te verbinden, is de verbinding met de satellieten hiermee ook kosteloos. Het is op dit moment nog onbekend wat de volgende upgrade zal zijn voor de Blockstream-service.