treasury
Bitcoin

El-Erian: ‘Bankencrisis vraagt beter beleid van Federal Reserve’

Mohamed El-Erian deelt in de Financial Times regelmatig zijn visie op de economie. In zijn column van vandaag, roept El-Erian dat de bankencrisis betekent dat er beter beleid nodig is van de Federal Reserve. Volgens El-Erian is het falen van de banken namelijk gedeeltelijk een reflectie van mismanagement door de Federal Reserve als het gaat over de Amerikaanse rentestand.

Verkeerde inschatting

Als je het aan El-Erian vraagt, dan heeft de Federal Reserve de rente veel te lang kunstmatig rond het nulpunt gehouden. Uiteindelijk trapten ze pas op de rem nadat het al te laat was. In eerste instantie werd de inflatie bestempeld als een tijdelijk fenomeen, dat het gevolg was van de COVID-19 pandemie.

De inflatie zou wel weer overwaaien, zo was de gedachte. Enige tijd later bleek dit niet het geval en moesten centrale banken agressief op de rem trappen. Deze ‘stemmingswisselingen’ van de belangrijkste centrale bank ter wereld hebben sommige financiële instellingen op het verkeerde been gezet.

Silicon Valley Bank investeerde bijvoorbeeld een groot deel van de deposito’s van zijn klanten in langlopende Amerikaanse staatobligaties. Dit deed de bank echter voordat de Federal Reserve aan zijn cyclus van renteverhogingen begon, waardoor zij in de problemen kwamen.

“De Federal Reserve staat nu voor een intens trilemma: hoe kunnen we op hetzelfde moment de inflatie omlaag krijgen, de financiële stabiliteit bewaken en de schade voor de economische groei en banenmarkt beperken”, aldus El-Erian. Met name het bewaken van de financiële stabiliteit en het terugbrengen van de inflatie lijkt haaks op elkaar te staan.

Rentevergadering van woensdag

Waar de markt een kleine twee weken geleden nog rekende op een renteverhoging van 0,50 procent, is de kans nu meer dan 50 procent dat de Federal Reserve op woensdag al pauzeert. Voor het verdere verloop van 2023 verwacht de markt zelfs meerdere renteverlagingen van de Federal Reserve.

Bron: cmegroup.com

Deze verwachtingen zijn er, ondanks dat de kerninflatie opnieuw opleefde en de Amerikaanse banenmarkt het wederom beter doet dan verwacht. Het gevecht met de inflatie is dus allesbehalve voorbij, maar de financiële stabiliteit lijkt belangrijker voor de Federal Reserve.

Als je het aan El-Erian vraagt, dan zou de Federal Reserve zelfs zijn inflatiedoelstelling moeten aanpassen. “De Federal Reserve moet overwegen zijn inflatiedoelstelling van 2 procent te verhogen, om de structurele overgang van een wereld van onvoldoende vraag naar onvoldoende aanbod”, aldus de macro-econoom.

Bitcoin nieuws

Waarom is de Bitcoin koers gedaald tot onder de $65.000?
Nvidia koers schiet 6,80% omlaag: ook Bitcoin in de problemen
Bitcoin koers daalt, maar Amerikaanse beurs valt harder
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen