Bitcoin

Energieverbruik Bitcoin dit jaar al meer dan heel 2020

De stroom die wordt gebruikt om Bitcoin (BTC) mee te minen, is dit jaar al veel hoger dan vorig jaar. Voorspeld wordt dat het totaal van 2021 boven de 91 TWh zal uitkomen.


Tot nu toe een geschatte 67 TWh verbruikt

Dit blijkt uit onderzoek dat uitgevoerd is door Bloomberg heeft het energieverbruik van Bitcoin tot nu toe het totale energieverbruik van de cryptocurrency in 2020 al overtroffen. 

“Het Bitcoin-netwerk zou in 2020 naar schatting ongeveer 67 TWh (terawattuur) aan elektriciteit verbruiken. Het totale verbruik heeft dit in 2021 al overtroffen”, aldus Bloomberg. “Tegen het einde van dit jaar lijkt het erop dat het 91 TWh aan energie heeft verbruikt. Dit is net zoveel als Pakistan”. Zo voegde het rapport eraan toe.

Bitcoin ligt al lang onder vuur vanwege zijn energiebehoefte, die critici als een te hoge prijs beschouwen om te betalen voor de cryptocurrency. 

De voorstanders van Bitcoin wijzen op de vermeende voordelen van de crypto. Ze suggereren bijvoorbeeld dat het actief kan dienen als een afdekking tegen inflatie. Ze wijzen zelfs op de milieuschade die traditionele valuta’s en financiële instellingen in de loop der jaren hebben veroorzaakt.


Het energieverbruik van Bitcoin

Het energieverbruik van Bitcoin wordt vaak berekend in TWh. Dit is een eenheid van energie die overeenkomt met een biljoen watt per uur. Het wordt vaak gebruikt om het jaarlijkse verbruik van hele landen bij te houden. 

Dit cijfer is echter geen constante. Zoals Bloomberg meldde, bedroeg het verbruik op jaarbasis voor 2020 67 TWh. Toen het onderzoek van Bloomberg werd gepubliceerd, was dat 91 TWh. Vandaag is dat al 97.70 TWh, en nog steeds stijgend. 

Dat is veel energie, maar nogmaals, de energiebehoefte van de crypto is constant in beweging. Eerder dit jaar betekende het harde optreden van China tegen cryptomining slecht nieuws voor miners, maar betekende het een potentiële overwinning voor de milieubewuste critici van Bitcoin. 

In juni van dit jaar verbruikte de crypto 68 TWh. Dit was heel wat anders dan eerdere cijfers van ongeveer 141 TWh, wat Bitcoin verbruikte voordat China’s miningverbod in ging. 

Maar zoals de recente stijging tot 95 TWh laat zien, is de afnemende energiebehoefte van de crypto mogelijk van korte duur geweest. Voordat China mining verbood, werd bijna tweederde van alle Bitcoin in het land gedolven. Sindsdien zijn mining-bedrijven gemigreerd naar andere rechtsgebieden zoals Kazachstan.


Metingen van de CO2-voetafdruk

Om precies te weten hoe groot de CO2-voetafdruk van Bitcoin is, moet je de verbruikte energie omrekenen naar een cijfer van de uitstoot van broeikasgassen.

De best beschikbare gegevens van Cambridge University suggereren dat slechts 39% van het energieverbruik van Bitcoin afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Dat betekent dat 61% wordt gevoed door koolstofintensieve energie. 

Op basis van die cijfers draagt ​​bijna 58 TWh van de huidige energiebehoefte van de crypto bij aan de uitstoot van broeikasgassen door de cryptovaluta. 

Dat betekent dat Bitcoin meer broeikasgassen uitstoot dan wanneer je 4,6 miljard liter benzine zou verbranden, een jaar lang in 8,9 miljoen auto’s reed, of in één auto 165 miljard kilometer reed (genoeg om meer dan 20 keer naar Pluto te gaan).


Wat zeggen de verdedigers van Bitcoin?

Enkele van de meest fervente verdedigers van Bitcoin hebben geprobeerd Bitcoin zo groen mogelijk te schilderen. De Bitcoin Mining Council is eerder dit jaar opgericht om “transparantie” over de industrie te bevorderen. Deze raad deelde in juli een presentatie die beweerde dat 56% van de elektriciteit achter de crypto afkomstig was uit duurzame bronnen. 

De Coucil noemde zijn eigen “analyse, aannames en extrapolatie” als de enige bron achter de berekening. Het verzamelde onderzoeksgegevens van mining-bedrijven die minder dan een derde van de wereldwijde hashkracht achter Bitcoin vertegenwoordigden. Bovendien was antwoord op die enquête vrijwillig. De meest milieubelastende miners waren konden het proces dus helemaal overslaan.

Bitcoin nieuws

Wall Street springt op de aandelen van MicroStrategy
Bernstein: zo gaat Bitcoin naar $200.000 stijgen
Bullmarkt in volle gang: Hoe presteert de cryptomarkt nu?
Meer nieuws

Meest gelezen

Nederlandse crypto analist: Dit is wanneer je Bitcoin en Ethereum moet kopen
Crypto whales kopen massaal XRP: Dit is waarom
Crypto-analist voorspelt explosieve stijging: Ripple (XRP) op weg naar $40
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk