Ethereum Nieuws

Ethereum Nieuws

Ethereum 2.0 komt steeds dichterbij

De nieuwe netwerkupdate van Ethereum, genaamd Serenity of ETH 2.0 komt steeds dichterbij. Deze update brengt Sharding, PoS en een kans om de schaalbaarheidsproblemen op te lossen met zich mee.

Wat Serenity in feite betekent, is dat jij in theorie een validator kunt worden zonder een professionele miningfarm te draaien.

Als je na de netwerk update 32 Ether hebt kun je direct vanaf je laptop deelnemen aan de consensus en je ETH tokens staken. Hiervoor krijg je beloningen. Maar hoe werkt alles precies?


De release datum van Ethereum 2.0

Zoals je waarschijnlijk weet, zal de upgrade naar ETH 2.0 niet in 1 keer plaatsvinden. Serenity wordt uitgerold in drie fasen, 0, 1 en 2. We bereiden ons hier voor op de lange termijn, want deze fasen zullen in de komende jaren worden uitgerold.

Ook is op 4 augustus Medalla gelanceerd. Dit is het laatste openbare multi-client testnet wat ons dichter bij fase 0 zal brengen.

Een van de belangrijkste kenmerken van de nieuwe Ethereum-blockchain zijn deze shards wat de algehele transactiedoorvoer verbetert. Het Ethereum-team heeft de nieuwe Beacon Chain-functionaliteit al geruime tijd getest op andere testnets. Maar voor het eerst kan de hele wereld deelnemen aan het Medalla-testnet.


Het eerste component

Letterlijk elk project heeft een routekaart die moet worden gevolgd, en volgens Vitalik Buterin heeft het ETH team vanaf het allereerste begin onderzoek gedaan naar en de overstap naar de Serenity-fase.

Ze wisten dat het jaren zou kosten om de transitie uit te voeren en hadden een actieplan opgesteld dat er als volgt uitziet:

De Frontier-fase (2014-2015) was de vroegste implementatie van Ethereum die culmineerde in het feit dat het eindproduct in 2015 live ging. De Homestead-fase (2016-2017) ging over het stabiliseren van het netwerk, en de Metropolis-fase (2017-2020) bereidde ons voor op Serenity.

De laatste Metropolis-fase was interessant. Naast meerdere beveiligingsupdates, een grotere mate van automatisering en schaalvergroting, zijn we getuige geweest van een aantal testnests die het netwerk voorbereiden op de Beacon Chain-upgrade, ook wel bekend als het eerste onderdeel van Eth2.


Geen Ethereum miners meer

Na de overstap naar het PoS-consensus hebben Ethereum-miners geen ouderwetse GPU’s meer nodig die veel energie verbruiken. Om een blok te ontdekken, moeten ze staken en worden ze beloond in consensus met het gestakede geld als hun blokken aan de chain worden toegevoegd.

Interessant is dat Ethereum-miners zich nu op een node bevinden vóór de overgang naar het PoS-protocol. Ze moeten uiteindelijk beslissen wat ze vervolgens willen doen.

Ze kunnen ofwel stoppen met het delven van Ethereum en naar de andere blockchains verhuizen, of ze kunnen verhuizen naar de PoS-consensus en veranderen in Ethereum-validators.

Dit alles leidt ons naar het prijskaartje. Hoeveel geld verdienen validators? Er is een glijdende schaal tussen de totale hoeveelheid ETH die op het spel staat en een jaarlijkse rente die door stakers wordt verdiend.

Hoe meer Ethereum er in het ecosysteem op het spel staat (zie de bovenstaande tabel), hoe minder jaarlijks de miners zullen krijgen (kolom 4), en vice versa. Het totale aantal munten (kolommen 2, 3) zal echter evenredig toenemen met de hoeveelheid Ether die op het spel staat.

Wat interessant is aan dit model, is dat het is ingesteld om de inflatie van Ethereum te verlagen. Het punt is dat de maximale jaarlijkse muntuitgifte zelfs negatief kan zijn om de inflatie te reguleren, wat niet mogelijk was vóór fase 0.

Vanuit praktisch oogpunt kun je zelf zien hoeveel geld je verdient door bepaalde hoeveelheden Ether te staken. Stel dat je 32 Ether staked dan zijn je maandelijkse inkomsten 0,5495 Ether en heb je een jaarlijks rendement van 6,5943 Ether.

Dit stuk is geschreven aan de hand van de info van TradeSanta. Meer weten? Klik hier.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten