Ethereum
Ethereum

Ethereum adoptie neemt af: Komt er een grote Koersval?

Uit grafieken van crypto analyse platform Glassnode komen nieuwe inzichten naar voren als het om de gebruikersactiviteit van het Ethereum (ETH) netwerk aan komt. Zo blijkt dat de maandelijkse gemiddelde activiteit op het netwerk flink aan het afnemen is ten opzichte van het jaarlijkse gemiddelde.

Omdat netwerkactiviteit sterk gelinkt is aan de vraag naar de onderliggende munt, is de dalende activiteit een indicator voor een mogelijke daling van de ETH koers. Wat kunnen beleggers verwachten?

Analyse van On-Chain Data: Dalende Activiteit op het Ethereum Netwerk

In Figuur 1 wordt de on-chain data van het aantal actieve adressen op het Ethereum netwerk geïllustreerd. De roze lijn representeert de dagelijkse activiteit op het netwerk, gemiddeld over 30 dagen, terwijl de blauwe lijn het jaarlijkse gemiddelde weergeeft.

Het valt op dat de rode lijn (het maandelijks gemiddelde) een sterke dalende trend vertoont en sinds september 2022 consequent onder de blauwe lijn beweegt. Deze trend leidt tot een daling van het jaarlijkse gemiddelde.

Dit illustreert duidelijk dat het aantal gebruikers op het Ethereum-netwerk aan het afnemen is, met de sterkste daling op de kortetermijnactiviteit. Ondanks deze neerwaartse trend blijft de ETH koers relatief stabiel rond een waarde van net onder de $1.900. Deze prijs ligt niet ver van de piekwaarde die eerder dit jaar werd behaald op $2.120.

Interessant genoeg lijken de prijs van Ethereum en de netwerkactiviteit niet synchroon te lopen, een patroon dat nader onderzoek vereist.

Aantal actieve adressen op het Ethereum netwerk
Figuur 1: Aantal actieve adressen op het Ethereum netwerk (Glassnode)

Ethereum activiteit daalt sinds 2021 gestaag

Tijdens de piek van de markt in mei 2021 zagen we ook een piek in activiteit, toen waren er bijna 700.000 actieve gebruikers per dag. Ruim 2 jaar later en de activiteit is eigenlijk continu afgenomen tot een huidige activiteit van rond de 400.000 wallets per dag.

Dit is een daling van ruim 40%. Het is terecht dat dit zorgen baart voor beleggers en analisten. De bullmarkt wordt namelijk historisch gezien vaak gekenmerkt door een flink toename van de activiteit. Omdat we nu geen sterke toename in gebruik zien en de ETH prijs stijgt terwijl de activiteit daalt, suggereert het dat er wellicht nog een marktcorrectie in het verschiet ligt.

Goldman Sachs positief over ETH prijs

Hoewel we uit de on-chain data een daling in gebruik zien en daardoor een eventuele correctie verwachten, horen we uit de financiële sector juist positieve verhalen. Zo geeft voormalig topman bij de grote bank Goldman Sachs juist aan een nieuwe all time high te verwachten dit jaar voor het populaire blockchain project. Dit zou betekenen dat in slechts een half jaar tijd de munt boven de $4.878 zal komen, een stijging van maar liefst 350%.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Ethereum nieuws

Bitcoin en Ethereum ETF’s kampen met uitstromen, terwijl koersen stijgen
Waarom presteren Bitcoin en Solana beter dan Ethereum?
Ethereum nadert bodem ten opzichte van Bitcoin, zegt populaire analist
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins