Blockchain Nieuws

Blockchain Nieuws

Europese Commissie van plan om regelgevende sandbox voor blockchain tegen 2022 te lanceren

De Europese Commissie wil, in samenwerking met een alliantie van 30 landen, tegen 2022 een Europese blockchain-regulerende sandbox lanceren. De alliantie heeft de naam ‘European Blockchain Partnership’, ofwel EBP gekregen.


Regelgevende sandbox

Dit is bekendgemaakt op de officiële webpagina voor het Digitale innovatie en blockchain-team van de commissie. Hieruit werd duidelijk dat de Europese Commissie met EBP gezamenlijk aan de regelgevende sandbox zal gaan werken. Gezamenlijk hebben ze het doel om gebruikersscenario’s te testen van blockchains en digitale activa’s in de European Blockchain Services Infrastructure (ESBI). Hierdoor zullen grensoverschrijdende digitale en openbare diensten eenvoudiger moeten kunnen worden geleverd binnen de gehele Europese Unie (EU). De blockchain-technologie kan hier een goede bijdrage aan leveren.

Hiernaast is het plan ook om buiten de ESBI ook use cases te testen. Hierbij is dan te denken aan data-portabiliteit, slimme contracten en digitale identiteit in diverse sectoren.


Ondersteuning digitalisering activa

De commissie zal tevens speciaal de aandacht leggen op het ontwikkelingsproces van een regelgevingskader dat naar verluidt de digitalisering van activa gaat ondersteunen. Dit kan worden bereikt door middel van tokenisatie, in combinatie met slimme contracten.

In 2024 wil de EU een regelgevend kader vast hebben gesteld om de acceptatie van blockchain én digitale activa in de financiële sectoren te verhogen. Dat deze update daarop volgt is dan ook niet geheel onverwacht.

Afgelopen jaar werd door Frankrijk al voor een regelgevende sandbox gestemd, dat door de EU reden genoeg was om de impact van beveiligingstokens te bestuderen. Dit lijkt nu te zijn gedaan, met succes. Alhoewel 2025 nog ver weg lijkt te zijn, is dit een goede stap in de acceptatie van blockchain en digitale activa’s.

 

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten