Bond Finance Banking Technology Business
Blockchain

Europese Investeringsbank maakt gebruik van blockchain voor ‘Climate Awareness Bond’

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft zojuist een digitale obligatie uitgegeven die gebruikmaakt van blockchain-technologie en wordt ondersteund door een knooppuntinfrastructuur die gericht is op milieuvriendelijkheid.

Digital Native Green Bond

Een recente aankondiging van de financiële instelling belichtte de belangrijkste aspecten van een ‘Digital Native Green Bond’ uitgedrukt in Zweedse Kronen. Deze obligatie, ter waarde van 1 miljard Kronen, zal institutionele beleggers gedurende een periode van 2 jaar een vaste rente van 3,638% bieden.

De ‘Climate Awareness Bond’ wordt geprezen als de allereerste op blockchain gebaseerde obligatie die is geregistreerd op de Securities Official List van de Luxembourg Stock Exchange en wordt verhandeld op de Luxembourg Green Exchange.

Deze obligatie zal worden uitgegeven via het onlangs gelanceerde duurzame digitale obligatieplatform So|bond. Zoals eerder gemeld door Cointelegraph, maakt dit platform de uitgifte, handel en afwikkeling van digitale obligaties mogelijk, met gebruikmaking van pro-milieuprikkels voor de node-operators.

Het “Proof of Climate AwaReness”-protocol van So|bond stimuleert nodes om de milieu-impact van hun infrastructuur te verminderen. Dit wordt bereikt door nodes te belonen op basis van een formule die is gekoppeld aan hun klimaatimpact. Nodes met lagere impactwaarden worden beloond met hogere incentives.

Protocol ontwikkeld door IT-provider uit Frankrijk

Het protocol werd ontwikkeld door Finaxys, een IT-provider gevestigd in Frankrijk. So|bond is op zijn beurt een gezamenlijk project dat wordt uitgevoerd door Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) en Credit Agricole.

In een verklaring zei Ricardo Mourinho Felix, vice-president van de EIB, dat de allereerste groene en in kronen luidende obligatie tot doel heeft blockchain-technologie te gebruiken om te evolueren naar duurzamere financiële systemen:

Deze Climate Awareness Bond zal draaien op een platform dat is ontworpen om de ecologische voetafdruk van de IT-infrastructuur te minimaliseren.

Ben Powell, het hoofd van duurzame DCM bij SEB, merkte op dat de acceptatie van blockchain-technologie de afgelopen jaren werd “beperkt” door percepties van een hoog energieverbruik. So|bond probeert de milieu-impact van financiële infrastructuur aan te pakken door technologie als slot te gebruiken die doorgaans bekritiseerd wordt vanwege haar ecologische voetafdruk:

Het platform dat we hebben gebouwd, probeert dit aan te pakken door een openbaarmaking van de ecologische voetafdruk van de beheerders van het netwerk te introduceren.

Blockchain nieuws

Vitalik Buterin ziet waardevolle nieuwe toepassing voor blockchain-technologie
Coolio’s ‘Gangsta’s Paradise’ viert 30-jarig jubileum in de Metaverse
Nicolas Bonta treedt terug uit bestuur van Bitfarms te midden van overnamepoging
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?