investment
Exchange,, Regulatie, Trending

FATF: Crypto Exchanges moeten binnen 12 maanden klantgegevens delen

De Financial Action Task Force (FATF) heeft een reeks voorschriften aanbevolen voor crypto exchanges die moeten gaan gelden in 37 lidstaten, waaronder Nederland. De FATF zegt dat de aanbevelingen binnen twaalf maanden moeten uitgevoerd.


Wat houden de aanbevelingen in?

Hoewel de aanbevelingen van de FATF zijn geen wet op zich zijn, kunnen landen die niet voldoen aan de regels op een grijze of zwarte lijst terecht komen. Dit kan betekenen dat andere landen niet of minder zaken met hen zal doen.

In de aanbevelingen staat dat crypto exchanges informatie over hun klantne met elkaar moeten delen wanneer een klant geld van het ene naar het andere bedrijf overmaakt. Dit lijdt ertoe dat al jou klantgegevens gedeeld moet worden met al deze partijen en de daarbij behorende toezichthouders.

Met andere woorden, als Henk geld van Exchange A naar Wallet Provider B verzendt, moet Exchange A identiteitsinformatie over Henk verzenden naar Wallet Provider B en over de ontvanger van de transactie.


Welke informatie moet gedeeld worden?

De FATF laat weten dat de volgende informatie beschikbaar moet zijn:

  • “(I) de naam van de verzendende klant
  • (ii) het rekeningnummer van de verzendende klant waar een dergelijke rekening wordt gebruikt om de transactie te verwerken.
  • (iii) het fysieke (geografische) adres van de afzender, of het nationale identiteitsnummer, of klantidentificatienummer dat op unieke wijze de afzender identificeert aan de toezichthoudende instelling.
  • (iv) naam van de begunstigde;
  • (v) Rekeningnummer van de begunstigde wanneer een dergelijke rekening wordt gebruikt voor het verwerken van de transactie.

De informatie die de FATF aanbeveelt aan de crypto exchanges lijkt heel erg veel op de informatie die banken met elkaar moeten delen.


Cryptowereld uit kritiek op besluit FATF

Er komt enorm veel kritiek vanuit de cryptowereld op de aanbevelingen van de FATF. Jonathan Levin van Chainalyses schreef eerder dit jaar al een brief aan de FATF om zijn zorgen te uiten over de regelgeving. Hierin schreef hij het volgende:

“Virtuele activa zijn ontworpen om een manier te bieden om waarde te verplaatsen zonder de deelnemers aan een transactie te hoeven identificeren.”

Ook waarschuwt hij dat de enorm strenge identiteitseisen voor crypto exchanges uiteindelijk contraproductief kunnen zijn.

“Het afdwingen van enorm strenge eisen op gereguleerde crypto exchanges, die cruciale bondgenoten zijn voor wetshandhaving, zou hun macht kunnen verminderen en activiteiten naar gedecentraliseerde en peer-to-peer-uitwisselingen teweeg kunnen brengen. Dergelijke maatregelen zouden de transparantie juist verminderen.”

Desondanks lijkt de FATF zeker te zijn van haar beslissing.