Blockchain Nieuws

Blockchain Nieuws

De Fed stopt met geld printen: wat betekent dat voor crypto?

De Amerikaanse Federal Reserve begint met het afbouwen van zijn balans van $9 biljoen die de afgelopen jaren is opgebouwd in een beweging die kwantitatieve aanscherping (QT) wordt genoemd.

Kwantitatieve aanscherping

Analisten van een crypto-exchange en een financieel investeringsbedrijf hebben tegenstrijdige meningen over QT, dat woensdag van start gaat. De vraag is of er een einde zal komen aan een decennium van ongekende groei op de cryptomarkten.

Leken kunnen QT beschouwen als het tegenovergestelde van kwantitatieve versoepeling (QE), of geld drukken. De Fed heeft zich sinds het begin van de COVID-19-pandemie in 2020 hiermee bezig gehouden. Bij QE wordt er meer geld gecreëerd en gedistribueerd terwijl de Fed obligaties en andere schatkistcertificaten aan haar balans toevoegde.

De Fed is van plan haar balans de komende drie maanden met 47,5 miljard dollar per maand in te krimpen. In september van dit jaar is een inkrimping van 95 miljard dollar gepland. De Fed streeft naar een vermindering van de balans met $7,6 biljoen tegen eind 2023.

Pav Hundal, manager bij de Australische crypto-exchange Swyftx, denkt dat QT een negatieve impact op de markten zou kunnen hebben. Hij vertelde dat ´het heel goed mogelijk is dat de groei van de market cap iets gaat afnemen:’

De Fed is activa harder en sneller aan het ruimen dan veel analisten hadden verwacht. Het is moeilijk voor te stellen dat dit geen impact zal hebben op het beleggerssentiment.

Fed-balans 2,1x zo groot geworden

De impact van QE op de cryptomarkt was dramatisch in maart 2020. CoinGecko gegevens tonen aan dat de crypto marktcap verzwakte in 2019 en begin 2020. Een levendige bullmarkt begon echter eind maart 2020 toen de geldprinter uit de kast gehaald werd. De totale crypto marktcap steeg van $162 miljard op 23 maart 2020 tot een piek van iets meer dan $3 biljoen afgelopen november.

In een vergelijkbaar tijdsbestek is de Fed-balans 2,1 keer zo groot geworden. Deze steeg van $4,17 biljoen op 1 januari 2020 tot $8,95 biljoen op 1 juni 2022. Dat is het snelste groeitempo sinds de laatste wereldwijde financiële crisis die in 2007 begon.

CEO van Financieel adviesbureau deVere Group Nigel Green gelooft dat de marktreacties op QT minimaal zullen zijn omdat ´het al is ingeprijsd.´ Green zei dat er een voorspelbare reactie kan zijn vanwege de onverwachte snelheid waarmee QT wordt uitgerold:

Bovendien verwachten wij dat de markt binnenkort weer zal aantrekken. Dit betekent dat beleggers hun wallets moeten positioneren om hiervan te profiteren.

Loonstijgingen onder Amerikaanse werknemers, vooral in de horeca, zijn al waargenomen omdat de vraag naar arbeid hoog blijft. Ervan uitgaande dat de lonen hoog blijven door QT, kunnen de VS uit de economische neergang komen met een lagere inkomensongelijkheid. Crypto-marktanalist Economiser legde dinsdag in een tweet uit dat de cryptomarkt uiteindelijk zou kunnen profiteren van QT als mensen uiteindelijk meer geld in hun zak hebben door hun hogere lonen:

Bitcoin kan profiteren

Hundal voegde eraan toe dat Bitcoin (BTC) ervan zou kunnen profiteren, ondanks dat de markten de laatste tijd meer volatiliteit vertonen. De reden is dat het nu zijn positie als een bellwether asset laat zien. Hij merkte op dat de Bitcoin-dominantie momenteel ongeveer 47% bedraagt. Dat betekent een stijging met 8% ten opzichte van het begin van 2022. Hij zei het volgende:

Er zijn verschillende manieren om dit te interpreteren. Het suggereert wel dat marktdeelnemers waarde in Bitcoin proberen te zien. Dit betekent dat we zwakte zouden kunnen zien doorzetten in de altcoinmarkten als de huidige marktomstandigheden blijven spelen.

Bitcoin nieuws

Voorzitter van de SEC bestempelt Bitcoin als ‘commodity’ Voorzitter van de SEC bestempelt Bitcoin als ‘commodity’
Bearmarkt van 2022 is de zwaarste in de geschiedenis van de cryptomarkt Bearmarkt van 2022 is de zwaarste in de geschiedenis van de cryptomarkt
Goed nieuws? Het energieverbruik van de Bitcoin blockchain daalt Goed nieuws? Het energieverbruik van de Bitcoin blockchain daalt
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin, Ethereum en Dogecoin koers stijgen, maar analisten verwachten nieuwe crash Bitcoin, Ethereum en Dogecoin koers stijgen, maar analisten verwachten nieuwe crash
Kan de Merge gaan zorgen voor een enorme Ethereum prijsstijging? Kan de Merge gaan zorgen voor een enorme Ethereum prijsstijging?
Deze week vallen er twee cruciale beslissingen in Ripple rechtszaak Deze week vallen er twee cruciale beslissingen in Ripple rechtszaak
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten