inflatie
Regulatie

Federal Reserve: “We zijn er nog niet, de inflatie is hardnekkiger dan verwacht”

Het jaar 2022 eindigde voor de crypto-markt zonder vuurwerk en we kunnen niet zeggen dat 2023 tot nu toe heel spectaculair is. De Bitcoin koers handelt nog altijd onder de 17.000 dollar en begint steeds meer op een stablecoin te lijken. Gisteren werd echter bekend wat we al wisten, de Federal Reserve gelooft dat ze er nog lang niet zijn.

Wat betekent dit?

De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) is het hele afgelopen jaar in gevecht geweest met de inflatie. In reactie op die inflatie verhoogden ze de rente. Dit maakt het in feite duurder om aan kapitaal te komen. De Federal Reserve hoopt dat daarmee de economie afkoelt. Dat mensen minder snel geld lenen en dat ook bedrijven wat huiveriger zijn met investeren. Die strategie lijkt te werken, want de inflatie begint langzaam in te zakken.

Echt tevreden is de Federal Reserve niet en ze maken zich daarnaast zorgen over de plakkerigheid van de inflatie. In de notulen van de rentevergadering van 14 december, die gisteren gepubliceerd zijn, schrijft de Fed dat de inflatie “koppiger is dan gedacht”. Tijdens de laatste rentevergadering is de rente met 0,50 procent omhoog gebracht. Daarmee is het tempo van de renteverhogingen al wat gedaald, maar we zijn er nog niet.

Nog geen omkering

Het tempo van de renteverhogingen neemt wat af, omdat ze bij de Federal Reserve wellicht ook bang zijn dat ze de economie aan het wankelen brengen. De rente heeft voor 2022 ruim 10 jaar op praktisch nul procent gestaan. Je moet niet vergeten dat een economie daar in 10 jaar langzaam aan went en dat er bedrijven zijn die enkel en alleen dankzij die lage rente overleven. Zodra je de rente in het meest agressieve tempo in ruim 40 jaar omhoog gooit, moet je niet denken dat die compleet schadeloos zal zijn.

Er bestaat een redelijke kans dat we de pijn van de renteverhogingen pas volgend jaar voelen. Langzaam maar zeker moeten meer individuen, bedrijven en zelfs overheden zich herfinancieren en dat levert bij sommigen ongetwijfeld problemen op tegen deze rentes. 

Regulatie nieuws

Indonesische financiële waakhond introduceert regelgevingssandbox voor crypto-producten
‘FTX gebruikers krijgen 140% van de waarde van hun kapitaal terug’
Cryptomarkt onder druk na besluit voortzetting rechtszaak Coinbase
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?