Fidelity: Bitcoin is uniek onder investeringsactiva

Nieuw onderzoek van Fidelity toont aan dat de Bitcoin is losgekoppeld van de beweging van andere activa klassen.


Alternatieve activa zijn aantrekkelijk

Volgens financiële dienstverlener Fidelity heeft de Bitcoin zich de afgelopen vijf jaar anders gedragen dan alle andere investeringen die op de markt beschikbaar zijn. Bovendien verhandelde de Bitcoin zelfs bijna volledig onafhankelijk.

Fidelity Digital Assets is de op crypto valuta gerichte tak van Fidelity. Het zei vandaag in een rapport dat de Bitcoin bijna geen relatie heeft met rendementen van andere activaklassen. Hieronder vallen onder andere goud en Amerikaanse aandelen.

Onderzoek voor het rapport van Fidelity werd uitgevoerd door investeerders en experts in de crypto industrie van bedrijven als ARK Invest, CoinShares en Fidelity Investments te interviewen. Daarin zette het bedrijf zijn argumenten uiteen voor ‘de rol van Bitcoin als alternatieve investering’.

Alternatieve beleggingen worden als ‘anders’ beschouwd ten opzichte van posities in publieke aandelen of vast uitbetalende instrumenten zoals obligaties. Dit soort activa biedt een unieke blootstelling aan risico die naar verwachting prijsveranderingen zal ondergaan, onafhankelijk van andere activaklassen. Alternatieve beleggingen zijn gegroeid van 6% van de wereldwijde beleggingsmarkten in 2003 tot 12% in 2018. Bovendien zullen ze volgens Fidelity naar verwachting groeien tot 25% van de wereldwijde markten in 2025.

Alternatieve activa zijn aantrekkelijk voor beleggers met een multi-asset portefeuille. Zo’n portefeuille bevat een mix van aandelen, obligaties en andere bezittingen. Dit komt omdat ze waarschijnlijk meer waarde behouden wanneer meer traditionele bezittingen ondermaats presteren. Een variatie aan activa zorgt voor een gelijkmatig rendement in de loop van de tijd. Echter gaat dit wel ten koste van potentieel hogere rendementen als een of enkele specifieke assets aanzienlijk beter presteren dan de markt.


Correlatie van de Bitcoin ten opzichte van andere assets

Uit het onderzoek van Fidelity bleek dat de Bitcoin een correlatie had van slechts 0,11 met andere activa op een 30-daags gemiddelde tussen januari 2015 en september 2020. Correlatie metingen variëren van 1 tot -1. De correlatie is 1 als de prijs van een activa stapsgewijs mee beweegt met een andere activa. Echter kan het ook -1 zijn. Dit gebeurd wanneer een activa precies het tegenovergestelde doet ten opzichte van een andere activa.

De .11-score betekent dat de Bitcoin prijzen niet omhoog of omlaag bewegen in vergelijking tot een asset klasse gedurende 30 dagen, inclusief die zoals goud of de bredere Amerikaanse aandelenmarkt, die vaak met de Bitcoin worden vergeleken. Fidelity ontdekte dat de Bitcoin prijzen in de loop van de tijd heel weinig veranderen met wat andere activa doen. Zelfs niet als bewegingen soms op korte termijn gecorreleerd zijn.


Een portefeuille met 5% aan Bitcoin

Op basis van zijn onderzoek overwoog Fidelity om 5% van de waarde in Bitcoin te stoppen. Dit deed het om in de loop van de tijd meer rendement te behalen, ongeacht de marktomstandigheden.

“Overweeg een portefeuille met 5% aan Bitcoin. Als de allocatie van de Bitcoin boven die 5% stijgt, raden we aan om een deel van die Bitcoin te verkopen om uw portefeuille opnieuw in evenwicht te brengen. Als het onder de 5% komt, moeten beleggers kopen. Een voordeel van herbalancering is dat het investeerders dwingt om de discipline te hebben om laag te kopen en hoog te verkopen”. Aldus Fidelity.

Samen met de lancering van een Fidelity Bitcoin Index Fund in augustus, blijft Fidelity een sterke pleidooi houden voor institutionele beleggers om te investeren in de Bitcoin.

De Bitcoin is een uniek asset waar goed in te investeren valt. De Bitcoin kent grote verschillen ten opzichte van traditionele asset klassen en gebruikelijke alternatieve investeringen. Hierdoor is de Bitcoin een nuttige aanvulling op een portefeuille, zo concludeerde het rapport van het bedrijf.