Hackers
Hack

Franse overheidswebsites getroffen door vermoedelijke Russische DDoS-aanval

Meerdere Franse overheidswebsites zijn recentelijk offline gegaan door een vermoedelijke DDoS-aanval, die mogelijk is uitgevoerd door een Russische hackersgroep. Onder de getroffen websites bevinden zich de administratieve rechtbank van Parijs, de website van het Franse ministerie van Volksgezondheid (ansm.sante.fr), en de pagina van het Hof van Cassatie. Bezoekers van deze sites kregen tijdens de aanval waarschuwingen dat de verbindingen onveilig waren.

Aanvallen lijken reactie op arrestatie van Pavel Durov

De aanvallen lijken te zijn gericht als reactie op de arrestatie van Telegram-oprichter Pavel Durov in Frankrijk op 24 augustus, aldus de eerste rapporten van Entropia Intel. Op 26 augustus gaf de Franse president Emmanuel Macron een verklaring af waarin hij benadrukte dat de arrestatie geen politieke zaak is. Macron benadrukte de toewijding van Frankrijk aan vrijheid van meningsuiting en expressie, maar onderstreepte dat de uitkomst van Durovs zaak zal worden bepaald door het onafhankelijke Franse rechtssysteem.

De arrestatie van Durov leidde tot verontwaardiging binnen de cryptogemeenschap en onder voorstanders van vrijheid van meningsuiting. Voormalig directeur van digitale activastrategie bij VanEck, Gabor Gurbacs, bekritiseerde de situatie scherp: “Je arresteert iemand en kijkt daarna of hij iets verkeerd heeft gedaan? Is dit de ‘rechtsstaat’ en ‘vrijheid van meningsuiting’ waar je het over hebt?”

Oproeping tot vrijlating van Durov

Ook prominente figuren zoals Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin en miljardair-industrieel Elon Musk riepen op tot Durovs vrijlating. Buterin uitte zijn zorgen over de implicaties van deze zaak voor de toekomst van software- en communicatievrijheid in Europa: “Ik heb Telegram eerder bekritiseerd vanwege een gebrek aan serieuze encryptie, maar de aanklacht lijkt nu te gaan over ‘ongemodereerde’ inhoud en het beschermen van gebruikersgegevens. Dit is zeer zorgwekkend.”

Franse aanklagers hebben op 26 augustus laten weten dat Durov tot 28 augustus vastgehouden kan worden voor verhoor. Tot op heden is Durov echter niet formeel aangeklaagd en is er geen bewijs van juridisch wangedrag aan het licht gekomen.

Hack nieuws

Cryptocurrency Exchange BingX verliest meer dan $52 miljoen door hack
Cryptoroof van $33 miljoen bij WazirX: Witwaspraktijken via Tornado Cash blootgelegd
Cryptocurrency-fraude zorgt in 2023 voor $5,6 miljard aan verliezen in de VS
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13