britse pond
Regulatie

Britse pond bereikt historisch dieptepunt

1 Britse pond is nog maar 1,08 dollar waard. Daarmee heeft de Britste pond een dieptepunt bereikt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De ineenstorting van de munt vond plaats na de begrotingsaankondigingen van de nieuwe premier.

Laagste niveau ooit gemeten

De Britse pond is gedaald tot het laagste niveau ooit ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Gisternacht daalde de waarde van de pond zelfs tot een dieptepunt van 1.035 dollar.

De koers lijkt zich nu langzaam te herstellen, mede doordat de centrale bank van Engeland heeft laten weten de rente te verhogen totdat de inflatie beteugeld is.

De waarde van de pond is sinds 2007 gestaag gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit jaar is de Britse pond al 20 procent van zijn waarde verloren. In de afgelopen 20 jaar is het zelfs de helft van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar.

Britse pond verliest 50% van zijn waarde in 20 jaar tijd – Bron: Tradingview

De leider van de Labour Party, de oppositiepartij van de regering, vergeleek de pond met de Bitcoin omdat het zo volatiel is. In een tweet bekritiseerde Angel Raynor de Conservatieve Partij of ‘Tories’. Raynor gaf hun economisch beleid de schuld van de val van het pond. Analisten zoals Erik Voorhees schrijven dat de Britse pond nu zelfs volatieler is dan Bitcoin (BTC).

Kelderende koopkracht

De drastische waardedaling van de pond is voor een groot deel te wijten aan de begrotingsaankondigingen van vorige week. De Financial Times meldde dat belastingverlagingen en energiesubsidies van de nieuwe minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, een onstabiel financieel fundament kunnen vormen voor Groot-Brittannië in de jaren 2020.

In de eerste begroting van premier Lizz Truss werd de grootste belastingverlaging in een generatie aangekondigd. De verlagingen zouden de hoge energiekosten aanpakken, maar zulke enorme uitgaven zullen de inflatie in het land aanwakkeren. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk heeft een eeuwrecord bereikt. Het bereikte vorige maand voor het eerst in 40 jaar dubbele cijfers.

Aan de andere kant van het kanaal in de eurozone loopt de inflatie ook hoog op. In augustus werd een recordinflatie van 9,1% gemeld, terwijl de vrees voor een gure winter wordt versterkt door energietekorten. Analisten weten echter één positief puntje aan te stippen. Door de devaluatie van de pond en de euro lijken alle crypto tokens in waarde te stijgen.

Bitcoin nieuws

Bitcoin-transactieomzet overtreft Ethereum in aanloop naar Bitcoin halving
Bitcoin koers duikt opnieuw omlaag door escalatie in het Midden-Oosten
Is de Bitcoin bullmarkt voorbij? Analisten geven hun mening
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving