Hooded Hacker
Hack

Gehackte cryptocurrencies lijden zwaar onder aanvallen

Uit het meest recente onchain-beveiligingsrapport blijkt dat het merendeel van de gehackte cryptocurrencies niet in staat is te herstellen van de prijsdaling na een exploit. Maar liefst 77,8% van de gehackte digitale activa vertoonde zes maanden na een hack aanhoudende negatieve prijseffecten.

Meer dan 50% van waarde verloren na 6 maanden tijd

Het rapport, opgesteld door Immunefi, onthulde ook dat 51,1% van de gehackte tokens 6 maanden na de aanval meer dan 50% van hun waarde had verloren. Mitchell Amador, oprichter en CEO van Immunefi, benadrukt de blijvende impact van dergelijke aanvallen op gehackte protocollen.

“De verliezen door de hack zelf zijn vaak nog maar het begin,” aldus Amador. “Marktimpact, afhankelijkheidskwesties en de tijd die nodig is om een emotioneel en operationeel beschadigd team weer op te bouwen, zorgen voor nog grotere verliezen.”

Dit rapport werd uitgebracht kort nadat een hacker meer dan 230 miljoen dollar stal van WazirX, een Indiase cryptocurrency-exchange, tijdens wat tot nu toe de op één na grootste cryptocurrency-hack van 2024 is.

Compromissen in infrastructuur kunnen tot grote verliezen leiden

Gedecentraliseerde financiële applicaties (DeFi) zijn traditioneel de grootste slachtoffers van digitale aanvallen. Echter, volgens Amador, vormen gecentraliseerde financiële infrastructuren (CeFi) nu de grootste kwetsbaarheid in de crypto-ruimte. Hij waarschuwt: “Compromissen in deze infrastructuur kunnen leiden tot de meest verwoestende hacks in de cryptowereld. Een gelekte privésleutel kan bijvoorbeeld resulteren in de diefstal van alle fondsen die ermee worden beheerd.”

Van de 1,19 miljard dollar aan digitale activa die tot nu toe in 2024 zijn gestolen, wordt 636 miljoen dollar toegeschreven aan CeFi-kwetsbaarheden. Hackers richten zich steeds vaker op CeFi-infrastructuren, zoals crypto-exchanges, vanwege de potentiële buit die kan oplopen tot honderden miljoenen dollars, aldus Amador.

Sommige crypto’s beter bestand tegen hacks dan andere

Immunefi, een toonaangevend platform voor crowdsourced cyberbeveiliging dat meer dan 190 miljard dollar aan gebruikersfondsen beschermt, wijst er echter op dat sommige cryptocurrencies beter bestand zijn tegen de impact van een hack. Tokens van gevestigde projecten zoals BNB Chain, SushiSwap, THORChain, Olympus en Optimism vertonen meer veerkracht na een exploit. Dit komt volgens Amador door de grote ecosystemen en de toegewijde community’s die achter deze tokens staan, wat hun herstelvermogen versterkt na een zwarte zwaan-gebeurtenis.

Ondanks de veerkracht van sommige projecten, blijven crypto-hacks een van de grootste obstakels voor de massale adoptie van cryptocurrency. Met een gestolen bedrag van meer dan 200 miljoen dollar op 29 februari, een stijging van meer dan 15% vergeleken met dezelfde periode in 2023, dreigt 2024 het vorige jaar te overtreffen in verloren fondsen door hacks.

Hack nieuws

Cryptocurrency-fraude zorgt in 2023 voor $5,6 miljard aan verliezen in de VS
Cryptoscams met Bitcoin ATMs stijgen 1.000% sinds 2020
Familieleden van Trump slachtoffer van hackers: X-accounts gebruikt voor crypto scam
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt ongekende bullmarkt: ‘Dit is nog maar het begin’
Deze 3 Crypto’s overleven de crash en stijgen fors in waarde
Dit is de echte reden achter de Bitcoin koersval van vandaag