google
Tech

Google voegt krachtige AI toe aan zoekmachine, Gmail, YouTube en smartphones

Google integreert zijn krachtige AI-model Gemini in een breed scala aan producten, van Gmail en YouTube tot Android-smartphones, waardoor gebruikers een meer intuïtieve en gepersonaliseerde ervaring krijgen.

De mogelijkheden van Gemini zijn indrukwekkend: van het voeren van diepgaande gesprekken met de AI-assistent op je smartphone tot het automatiseren van complexe taken en het doorzoeken van je fotobibliotheek met behulp van natuurlijke taal. Met Gemini belooft Google de manier waarop we technologie gebruiken radicaal te transformeren.

De toekomst van interactie met technologie

Tijdens een keynote-toespraak op de I/O 2024-ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf op 14 mei, onthulde Google CEO Sundar Pichai enkele van de aankomende plekken waar hun AI-model zal verschijnen.

Pichai noemde AI 121 keer in zijn 110 minuten durende keynote, waarbij het onderwerp centraal stond, en Gemini, die in december 2023 werd gelanceerd, stal de show.

Google integreert het large language model (LLM) in hun aanbod, waaronder Android, Zoeken en Gmail. Dit is wat gebruikers in de toekomst kunnen verwachten: 

Interactie met apps: Gemini krijgt meer context doordat het kan samenwerken met applicaties. In een toekomstige update kunnen gebruikers Gemini oproepen om te interacteren met apps, zoals het slepen en neerzetten van een door AI gegenereerde afbeelding in een bericht. YouTube-gebruikers kunnen ook op “Vraag deze video” tikken om specifieke informatie van de AI in de video te krijgen.

Gemini in Gmail: Ook Google’s e-mailplatform Gmail krijgt AI-integratie. Gebruikers kunnen hun e-mails zoeken, samenvatten en opstellen met behulp van Gemini. De AI-assistent kan actie ondernemen op e-mails voor complexere taken, zoals helpen bij het verwerken van e-commerce retouren door de inbox te doorzoeken, de kassabon te vinden en online formulieren in te vullen.

Gemini Live: Google onthulde ook een nieuwe ervaring genaamd Gemini Live, waar gebruikers “diepgaande” spraakchats kunnen voeren met de AI op hun smartphones. De chatbot kan midden in het antwoord worden onderbroken voor verduidelijking, en hij past zich in realtime aan de spraakpatronen van de gebruiker aan. Daarnaast kan Gemini ook fysieke omgevingen zien en erop reageren via foto’s of video’s die op het apparaat zijn vastgelegd.

Multimodale ontwikkelingen: Google werkt aan de ontwikkeling van intelligente AI-agents die kunnen redeneren, plannen en complexe taken in meerdere stappen uitvoeren onder toezicht van de gebruiker. Multimodaal betekent dat de AI verder kan gaan dan tekst en beelden, geluid en video-invoer kan verwerken.

Gemini in actie

Voorbeelden en vroege toepassingen zijn onder andere het automatiseren van winkelretouren en het verkennen van een nieuwe stad. Andere geplande updates voor het AI-model van het bedrijf omvatten het vervangen van Google Assistent op Android door Gemini, dat volledig in het mobiele besturingssysteem zal worden geïntegreerd.

Een nieuwe functie genaamd “Vraag foto’s” maakt het mogelijk om de fotobibliotheek te doorzoeken met behulp van natuurlijke taalvragen die door Gemini worden ondersteund. Deze functie kan context begrijpen, objecten en mensen herkennen, en fotomomenten samenvatten in antwoord op vragen.

Daarnaast zal Google Maps door AI gegenereerde samenvattingen van plaatsen en gebieden tonen, waarbij gebruik wordt gemaakt van inzichten uit de kaartgegevens van het platform.

Tech nieuws

Man aangeklaagd voor maken van nep-Biden Robocalls met AI
Nvidia zet voet op het gas wat betreft AI: aandeel schiet naar all-time high
Baidu CEO: nog 20 jaar tot kunstmatige algemene intelligentie
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017