Goud, gold
Bitcoin

Goud en Bitcoin profiteren van stress in de bankenwereld

Bitcoin had het de afgelopen weken zwaar te verduren, maar de stress bij de Amerikaanse banken maakt dat het digitale goud aan een wederopstanding begonnen is. Op het moment van schrijven flirt Bitcoin met de koers van 25.000 dollar en lijkt ook goud te profiteren van de zwakte bij de banken. Inmiddels zijn de tegoeden bij Silicon Valley Bank en Signature Bank gegarandeerd door de Amerikaanse overheid, maar is de stress nog niet voorbij.

Stress-indicator voor banken schiet omhoog

Het gat tussen de U.S. three-month forward rate agreement (FRA) en de overnight index swap rate (OIS), ook wel bekend als de FRA-OIS spreiding, meet hoeveel het voor banken kost om Amerikaanse dollars van elkaar te lenen. Deze stress-indicator sprong als gevolg van de problemen flink omhoog naar het hoogste punt sinds maart 2020.

De interbancaire-leenmarkt is een cruciaal onderdeel van het banksysteem, dat banken helpt om hun liquiditeitsbehoeftes te managen. Als deze markt niet functioneert en het heel duur is voor banken om op korte termijn geld van elkaar te lenen, dan kan dat een gevaar voor het financiële systeem vormen.

Inmiddels zijn we dus weer op een punt dat het gevaarlijk dreigt te worden, maar we zijn nog lang niet op de niveaus van de financiële crisis van 2008. Wat dat betreft lijkt Bitcoin nog even te moeten wachten op de eerste financiële crisis in zijn levensloop.

Pauzeert de Federal Reserve?

De hoge FRA-OIS spreiding is een teken dat het systeem behoorlijk onder spanning staat, wat het argument voor een pauze van de Federal Reserve versterkt. Voor 22 maart staat er weer een nieuwe rentevergadering van de Federal Reserve op het programma. Waar afgelopen week nog een renteverhoging van 0,50 procent werd verwacht, is er nu een significante kans op een pauze.

Een pauze betekent dat de Federal Reserve de rente niet verhoogt. Als dat inderdaad het geval is, dan bestaat de kans dat Bitcoin de huidige rally doorzet. Dat is dan ook de reden dat de stress bij de banken zorgt voor stijgingen bij assets als Bitcoin en goud.

Bitcoin en goud moeten het van hun schaarste hebben en als de Amerikaanse overheid weer dollars moet printen om het systeem overeind te houden, dan maakt dat Bitcoin en goud aantrekkelijker voor investeerders.

Bitcoin nieuws

Crypto analist voorspelt Bitcoin koers van $803.034
De Bitcoin hashrate daalt – Wat is er aan de hand?
Rentebeleid van Federal Reserve vergroot druk op Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken