ETF
Bitcoin

Grayscale CEO’s: Slechts twee of drie spot Bitcoin ETF’s zijn hier om te blijven

Michael Sonnenshein, CEO van Grayscale Investment, heeft in een recent interview met CNBC tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, verklaard dat de meeste van de 11 door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) goedgekeurde Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF) het waarschijnlijk niet zullen overleven. Deze uitspraak kwam kort na de goedkeuring van 11 spot Bitcoin ETF’s door de Amerikaanse SEC op 10 januari, waarvan 10 de volgende dag al werden verhandeld.

Niet alle etf spotproducten zullen behouden worden

Sonnenshein merkte op dat, ondanks de actieve pogingen van veel ETF-emittenten om hun handelsvergoedingen te verlagen naar een tarief tussen 0,2% en 0,4% om zo hun concurrentiepositie te verbeteren, de markt waarschijnlijk niet alle huidige elf spotproducten zal behouden. Hij voorspelde dat slechts twee of drie spot Bitcoin ETF’s overblijven, en de rest van de markt zal verdwijnen. Deze opmerkingen kwamen op de vijfde dag van de spothandel in Bitcoin ETF’s in de VS.

Grayscale, bekend als de grootste Bitcoin-houder onder de spot Bitcoin ETF-emittenten, brengt een aanzienlijke vergoeding van 1,5% in rekening, zonder enige vrijstelling. Sonnenshein verdedigde deze hoge vergoeding en stelde dat dit mogelijk de langetermijnbetrokkenheid van andere emittenten bij de activaklasse in twijfel kan trekken.

Interessant is dat Grayscale op 18 januari een aanzienlijke hoeveelheid Bitcoin, namelijk 37.947 BTC, heeft geëlimineerd, terwijl andere emittenten sinds het begin van de handel minstens 40.000 BTC aan hun producten hebben toegevoegd.

Voorkeur kan liggen bij zelfbewaring

Mati Greenspan, oprichter van Quantum Economics, sluit zich aan bij de voorspelling van Sonnenshein en geeft aan dat de meeste ETF-emittenten waarschijnlijk op de lange termijn failliet zullen gaan. Hij benadrukt dat veel beleggers de voorkeur geven aan zelfbewaring of het aanhouden van hun activa, in plaats van te beleggen in ETF’s.

Cathie Wood, CEO van ARK Invest, uitte tijdens een ruimte op X (voorheen Twitter) op 10 januari echter een andere mening. Zij is van mening dat zelfbewaring en spot-Bitcoin ETF’s elkaar niet uitsluiten. ARK Invest’s Bitcoin ETF, die een vergoeding van 0,21% in rekening brengt, is volgens Wood niet gericht op het maximaliseren van winst, maar eerder op het beschouwen van Bitcoin als een publiek goed door het aanbieden van een betaalbaar product.

Bitcoin nieuws

Goed nieuws: Crypto koersen schieten omhoog na bekendmaking CPI-gegevens
Analist voorspelt ‘recordbrekend’ 2025 voor de Bitcoin koers
Miljardair: Bitcoin blijft voor nu in de $55K tot $75K zone
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Ripple in problemen: SEC verwerpt voorstel voor verlaging boete