grayscale
Bitcoin

Grayscale verloor $5 miljard aan Bitcoin en bracht ook andere fondsen in de problemen

Het is je vast niet ontgaan dat de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) voor ongeveer 5 miljard dollar aan kapitaal verloor sinds de lancering van hun ETF. Hier zijn meerdere redenen voor, maar dat is voor dit artikel niet relevant. We gaan vandaag kijken naar de neveneffecten van de uitstroom bij Graysacle.

Wat blijkt namelijk? Ook in Zwitserland, Duitsland en Canada had de uitstroom van Grayscale negatieve gevolgen.

Duitsland en Zwitserland geraakt door Grayscale

Door de uitstromen bij Grayscale ontstond er een gigantisch negatief sentiment rondom Bitcoin. Vanaf de top van de ETF-hype van 49.000 dollar, daalde de Bitcoin koers met ongeveer 20 procent.

Dat zorgde voor een dusdanige paniek, dat ook de fondsen in Duitsland en Zwitserland werden geraakt.

In de week van 22 tot 26 januari stroomde er 31,7 miljoen dollar uit de fondsen in Duitsland en voor de Zwitserse Bitcoin-fondsen ging het om een uitstroom van 59,8 miljoen dollar.

Canada werd echter het hardste geraakt in januari. Voor de Canadese Bitcoin-fondsen staat er voor deze maand een uitstroom van 209,8 miljoen dollar op de borden.

Het drama van Grayscale

Jarenlang was de Grayscale Bitcoin Trust een bron van winst voor investeerders, die geld leenden om het fonds binnen te treden als aandeelhouders; om vervolgens de winst op de Grayscale premium te pakken.

Die premium liep in juli 2019 op tot een duizelingwekkende 43 procent.

Hoe werkte dat precies? Grote investeerders konden het fonds geld “lenen” in ruil voor aandelen. Dat geld gebruikte het fonds vervolgens om Bitcoin te kopen. Na een paar maanden konden investeerders de aandelen verkopen en de premium naar zich toetrekken.

Die premium veranderde in 2021 in een discount (korting) en daarmee kwamen investeerders op gigantische verliezen te staan. Nadat Grayscale van de Amerikaanse financiële waakhond toestemming kreeg om het fonds in een ETF te veranderen verdween die korting.

Daardoor konden investeerders voor het eerst “zonder verlies” uit het fonds stappen en dat hebben ze massaal gedaan, waardoor er een enorme druk op de Bitcoin koers kwam te liggen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Is dit slechts het begin van de Bitcoin rally?
Vanguard CEO treedt af: zal zijn opvolger het Bitcoin-verbod herzien?
Bitwise voorziet een flinke toename in investeringen in Bitcoin ETF’s de komende maanden
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je een jaar geleden voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Crypto analist: Dogecoin koers kan 11.500% stijgen
Onbekende crypto bereikt onverwachts nieuwe all-time high