mt.gox
Bitcoin

Grootste Mt.Gox crediteur krijgt na ruim 9 jaar zijn Bitcoin terug

De grootste crediteur van de in 2014 omgevallen crypto exchange Mt.Gox kiest voor de optie om zijn Bitcoin zo snel mogelijk terug te krijgen. Crediteuren hebben de keuze om in september al een deel van hun fondsen terug te krijgen of de volledige procedure af te wachten. Het afwachten van de volledige procedure kan een grotere som opleveren, maar die procedure kan zomaar nog eens negen jaar duren.

Genoegen met 90 procent

Volgens Bloomberg neemt de crediteur hiermee genoegen met ‘slechts’ 90 procent van het bedrag waar hij of zij recht op heeft. Opvallend is dat de crediteur in kwestie er ook voor kiest om zichzelf in Bitcoin te laten uitbetalen, in plaats van in fiatgeld. Hiermee krijgt de persoon in kwestie dus ongeveer negen jaar na dato zijn geld terug van het gevallen beursplatform.

Voor de markt is dit een meevaller, omdat dit betekent dat de Bitcoin in kwestie niet verkocht wordt. Normaal gesproken zou de curator de Bitcoin moeten verkopen, om de crediteur vervolgens in fiatgeld uit te betalen.

In dit geval kiest de crediteur dus voor Bitcoin, mogelijk omdat hij of zij de verkoop zelf wil regelen. Andere crediteuren hebben nog tot 10 maart de tijd om een keuze te maken over hun eigen situatie. Kiezen ze voor ‘vroege uitbetaling’ dan krijgen ze in september alweer de beschikking over hun fondsen.

Snel reageren

Op 6 januari maakte de curator van Mt.Gox, Nobuaki Kobayashi, bekend dat de crediteuren voor de deadline van 10 maart moeten reageren. Doen ze dat niet, dan moeten ze een hoop papierwerk naar het kantoor in Japan brengen en worden ze uitbetaald in Japanse yen. Dat is voor de meeste crediteuren waarschijnlijk ook niet echt een aantrekkelijke optie.

Mt. Gox is lange tijd de grootste crypto exchange ter wereld geweest, voordat het in 2014 in de problemen raakte en failliet ging. Op dat moment beheerde het beursplatform ruim 750.000 Bitcoin voor zijn klanten die allemaal gestolen werden. Bij die diefstal werden ook 100.000 van hun eigen Bitcoin gestolen.

Inmiddels is er dus een deel van die Bitcoin teruggevonden. Op het moment van de diefstal waren de Bitcoin overigens ongeveer 473 miljoen dollar waard, terwijl ze op dit moment over de toonbank gaan voor om en nabij de 20 miljard dollar. Veel van de crediteuren zijn er door de jaren heen dus wel rijker op geworden.

Bitcoin nieuws

Finance-gigant Bernstein voorspelt Bitcoin koers van $1 miljoen
Fed-voorzitter: Wij zijn klaar voor renteverlagingen als de inflatie snel daalt
MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken