recessie
Bitcoin

Grote Amerikaanse banken onder druk, goed voor Bitcoin?

De Amerikaanse zakenbanken JPMorgan Chase, Wells Fargo en de Bank of America zijn door kredietbeoordelaar Moody’s gedegradeerd van “stabiel” naar “negatief.” Volges de gerenommeerde kredietbeoordelaar zijn de vooruitzichten van de banken minder, omdat er volgens Moody’s minder ruimte is bij de overheden om financiële stress weg te nemen als dat nodig is.

Wat is er aan de hand en wat betekent deze ontwikkeling in potentie voor Bitcoin?

Wat is er aan de hand met de Amerikaanse banken?

Analist Peter E. Nerby van Moody’s zegt dat de verslechterde vooruitzichten voor de bankschulden te maken hebben met de “in potentie zwakkere capaciteit van de Amerikaanse overheid (AAA negatief) om de systeembanken te beschermen.”

Systeembanken zijn banken die zo groot zijn, dat ze in potentie het financiële systeem met zich kunnen meetrekken als ze omvallen.

De degradatie van JPMorgan was mede het gevolg van de “complexe” kapitaalmarkt-tak die het runt, die een “substantieel” risico kan vormen voor zijn crediteuren, zo stelt Moody’s in de nieuwe beoordeling.

Een potentiële upgrade voor JPMorgan zou afhangen van het vermogen van de bank om vast te houden aan sterke en stabiele prestaties en kapitaalniveaus ten opzichte van de concurrentie.

Ondanks de degradatie door Moody’s staan de aandelen van alledrie de banken in de plus voor november. Wat dat betreft voelen de banken de pijn dus nog niet.

Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?

Eerder dit jaar bleek de stress bij de Amerikaanse (en Europese) banken een positieve ontwikkeling voor de Bitcoin koers.

Mensen vroegen zich plotseling af in hoeverre hun kapitaal veilig was bij de banken en gingen terecht op zoek naar alternatieven. In die zoektocht kwam een deel uit bij Bitcoin. Bescherming tegen het traditionele financiële systeem is immers waar Bitcoin in essentie voor gebouwd is door Satoshi Nakamoto.

Je kunt je Bitcoin in theorie volledige in eigen beheer aanhouden, zonder dat je daarbij afhankelijk bent van derden als banken of andere grote spelers uit de traditionele financiële wereld.

Om die reden zou nieuwe ellende bij de Amerikaanse banken mogelijk goed kunnen zijn voor de Bitcoin koers, maar laten we vooral niet hopen dat één van deze banken omvalt.

Want het is nog maar de vraag in hoeverre dat een gezellige situatie oplevert…

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Bitcoin overstijgt $39.000, bereikt hoogste punt sinds April 2022
3 factoren die een stijging van de Bitcoin koers naar $40.000 kunnen veroorzaken
Bitcoin miningpool wil $3 miljoen aan transactiekosten teruggeven aan rechtmatige eigenaar
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist voorspelt: XRP klaar voor explosieve groei van 61.000% in aankomende Bullrun
Analist voorspelt gigantische koersexplosie voor deze crypto
Deze 3 crypto’s kunnen in December flink gaan dalen