Hacker
Hack

Grote verliezen door hacks in de cryptomarkt in 2024

In 2024 heeft de cryptomarkt bijna onvoorstelbare verliezen geleden, met een totaal verlies van meer dan $1,19 miljard door 149 hacks en oplichtingen. Dit blijkt uit een recent rapport van Immunefi, dat een stijging van 16,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2023 laat zien, toen de verliezen $1,02 miljard bedroegen.

Juli één van de meest destructieve maanden

Juli was één van de meest destructieve maanden, met een verlies van $269,4 miljoen door 14 incidenten. Dit is 90 procent hoger dan in juni en markeert de op één na grootste maandelijkse verlies in 2024, exclusief mei, waarin een verlies van $358 miljoen werd geregistreerd. De grootste aanval in juli was gericht op de gecentraliseerde Indiase cryptobeurs WazirX, waar $235 miljoen werd gestolen. Noord-Koreaanse hackers zouden bij deze aanval betrokken zijn geweest. Dit incident alleen al droeg bij aan 87 procent van alle verliezen die in juli werden geregistreerd.

CeFi-projecten waren het zwaarst getroffen, met een totaal verlies van $636 miljoen (53,4%) door slechts zes aanvallen. De gedecentraliseerde financiële (DeFi) platforms volgden met een verlies van $554 miljoen (46,6%) door 143 incidenten. Hacks waren verantwoordelijk voor 98 procent van de gerapporteerde verliezen in juli, wat neerkomt op $266,4 miljoen, terwijl fraude, oplichting en ‘rug pulls’ slechts $3 miljoen opleverden.

ETH en BNB populairste doelwitten

Ethereum en BNB Chain blijven de populairste doelwitten onder hackers, goed voor 71,4% van de totale on-chain verliezen in 2024. Ethereum onderging zeven aanvallen, wat betekent dat 50% van alle aanvallen op deze blockchain gericht was. BNB Chain stond op de tweede plaats met drie aanvallen, goed voor 21,4% van de verliezen. Zowel Scroll Network als Base Network erkenden elk één geval van contractbreuk.

De gevolgen van deze aanvallen waren vooral ernstig voor WazirX. Het door de beurs voorgestelde “socialized loss” recovery plan, waarbij de verliezen onder alle gebruikers zouden worden verdeeld, heeft veel kritiek ontvangen. Desondanks heeft WazirX alles in het werk gesteld om de gestolen fondsen terug te vorderen. Of deze inspanningen succesvol zullen zijn, moet nog blijken.

Hack nieuws

Cryptocurrency Exchange BingX verliest meer dan $52 miljoen door hack
Cryptoroof van $33 miljoen bij WazirX: Witwaspraktijken via Tornado Cash blootgelegd
Cryptocurrency-fraude zorgt in 2023 voor $5,6 miljard aan verliezen in de VS
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom