Bitcoin betalen
Bitcoin

Grote winkelketens in Gibraltar accepteren Bitcoin als betaalmiddel

Enkele grote franchises in Gibraltar, waaronder Costa Coffee, de Card Factor en Hotel Chocolat, accepteren nu Bitcoin via het Lightning Netwerk of de blockchain. “Maar je kunt geen koffie betalen met Bitcoin” is vanaf nu verleden tijd. Bij Costa Coffee in Gibraltar kun je vanaf nu je dagelijkse cappuccino met Bitcoin afrekenen.

Lightning Netwerk versus fiatsysteem

Joe Hall, een onafhankelijke journalist die momenteel op Gibraltar is, heeft daar het Lightning Netwerk flink getest. De belangrijkste test is natuurlijk de snelheid van het Lightning Netwerk ten opzichte van het traditionele fiatsysteem. Om dat te testen zette Hall twee “point-of-sale” apparaten naast elkaar die allebei waren opgeladen met betalingen van 2,20 pond.

In de bovenstaande video is te zien hoe het Lightning Netwerk in dit geval sneller is dan het traditionele betaalnet. Interessant is dat Lightning in theorie ook nog eens goedkoper is dan betalen met bijvoorbeeld een creditkaart, waar je over het algemeen 1 tot 3 procent op verliest. In het buitenland merk je dit omdat ze, als je niet met cash betaalt, een percentage over de prijs heen gooien.

Tap-and-go betalingen

Een drijvende factor in de adoptie van Bitcoin op Gibraltar is blijkbaar de Bolt Card van CoinCorner. Klanten van Costa Coffee kunnen met de kaart betalen zoals dat met iedere andere kaart ook kan. Wat dat betreft is het niet vreemd dat deze kaart de meest populaire betaaloptie is op Gibraltar.

Grappig is dat de Bitcoin adoptie in de overzeese gebieden van het Britse koninkrijk booming is door het gemak van tap-and-go betalingen. Ook op het Isle of Man is de adoptie van Bitcoin geëxplodeerd de afgelopen zes maanden, waar op dit moment 10 keer zoveel winkels Bitcoin accepteren.

Bitcoin nieuws

Bitcoin onder druk: Zakt de koers naar $57.000?
Nog twee dagen tot de Bitcoin halving, wat gaat er gebeuren?
Glassnode: ‘Grote financiële instellingen en slim geld bepalen de Bitcoin koers’
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?