Hackers
Hack

Hackers gebruiken Tornado Cash om gestolen Ethereum wit te wassen

Een wallet verbonden met de Nomad Bridge-hack heeft 14.500 Ethereum overgemaakt naar Tornado Cash, een populaire cryptocurrency-mixservice. Dit werd opgemerkt door PeckshieldAlert op 8 augustus.

Nomad Hack vond in 2022 plaats

De recente transactie volgt op een eerdere beweging op 5 augustus, waarbij 16.892 ETH werd gekocht met gestolen fondsen die aan dezelfde hack waren gekoppeld. Deze hack, die plaatsvond in augustus 2022, maakte gebruik van de cryptobrug Nomad en leidde tot het verlies van aanzienlijke hoeveelheden Ethereum.

Op 5 augustus, toen de waarde van Ethereum met meer dan 20% daalde van ongeveer $2.760 naar $2.172 in minder dan 12 uur, werden deze gestolen fondsen gebruikt om Ethereum aan te schaffen.

Tornado Cash

Tornado Cash, een gedecentraliseerde privacyoplossing op de Ethereum-blockchain, maakt gebruik van zero-knowledge proofs om de link tussen de bron en bestemming van fondsen te verbergen. Alhoewel deze service bedoeld is om privacy te bieden aan legitieme gebruikers, wordt het ook gebruikt door cybercriminelen om gestolen cryptovaluta wit te wassen.

De Nomad Bridge-hacker is niet de enige die Tornado Cash gebruikt voor dergelijke doeleinden. Onlangs begon ook de hacker van de Rain-crypto-exchange gestolen Ethereum via Tornado Cash wit te wassen. Dit benadrukt het duale karakter van privacytools binnen de cryptocurrency-wereld.

Toezichthouders hebben het gebruik van Tornado Cash door kwaadwillenden niet over het hoofd gezien. In 2022 blokkeerde het Amerikaanse ministerie van Financiën Tornado Cash, wat leidde tot verhoogd toezicht en juridische stappen tegen de ontwikkelaars.

Sancties zijn over het algemeen effectief

Volgens een rapport van de Federal Reserve Bank of New York zijn sancties over het algemeen effectief, zelfs in de gedecentraliseerde financiële wereld. Het rapport wees echter op de kwetsbaarheid van het Ethereum-netwerk voor censuur en de naleving van regelgeving.

Ondanks de sancties blijft Tornado Cash operationeel en neemt het gebruik ervan toe. In mei werd ontwikkelaar Alexey Pertsev in Nederland veroordeeld voor het witwassen van geld. Bovendien heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie onlangs Tornado Cash-ontwikkelaars Roman Storm en Roman Semenov aangeklaagd voor samenzwering tot witwassen, overtredingen van sancties en het runnen van een niet-gelicentieerde geldtransactie-onderneming.

De voortdurende evolutie van de crypto-industrie vraagt om een delicate balans tussen privacy en veiligheid. Het gebruik van mixdiensten zoals Tornado Cash door hackers vormt niet alleen een bedreiging voor de veiligheid van digitale activa, maar ondermijnt ook het vertrouwen en de stabiliteit van het bredere cryptocurrency-ecosysteem.

Hack nieuws

Cryptocurrency Exchange BingX verliest meer dan $52 miljoen door hack
Cryptoroof van $33 miljoen bij WazirX: Witwaspraktijken via Tornado Cash blootgelegd
Cryptocurrency-fraude zorgt in 2023 voor $5,6 miljard aan verliezen in de VS
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13