Bitcoin crash
Bitcoin

Harvard-onderzoek: Centrale banken kunnen Bitcoin inzetten voor bestrijding sancties

Er is aan de universiteit van Harvard een nieuw onderzoekspaper gepubliceerd die benadrukte hoe centrale banken Bitcoin (BTC) kunnen gebruiken om zich in te dekken tegen financiële sancties van uitgevers van fiat-reserves.

Bitcoin-reserves kunnen optimaal alternatief zijn

Matthew Ferranti, een Ph.D. kandidaat bij de economische afdeling van de universiteit van Harvard, heeft een nieuw document uitgebracht met de naam ‘Hedging Sanctions Risk: Cryptocurrency in Central Bank Reserves’. Ferranti onderzocht de potentie van Bitcoin (BTC) als een alternatief hedging-activum voor centrale banken om hiermee sancties te bestrijden.

Volgens Ferranti is het zelfs onder ‘normale omstandigheden’ een verdienste voor centrale banken om in ieder geval een kleine hoeveelheid aan Bitcoin aan te houden. Als er echter een risico is op sancties bestaat, zou het volgens het onderzoek handig zijn om een groter deel van BTC aan te houden, samen met goudreserves.

De paper benadrukte dat landen die risico lopen op sancties vanuit de Verenigde Staten (VS), het aandeel van hun goudreserves veel meer verhoogden dan landen die minder risico liepen op sancties.

Wanneer er niet genoeg goud verworven kan worden om de risico’s van sancties af te dekken, stelt de onderzoeker dat Bitcoin-reserves een optimaal alternatief zijn.

Vertrouwen in Bitcoin lijkt te stijgen

Afgezien hiervan is de onderzoeker van mening dat het risico van sancties uiteindelijk diversificatie van de centrale bankreserves kan stimuleren, waardoor de waarde van crypto en goud wordt versterkt. Ferranti concludeerde dat er aanzienlijke voordelen zijn in het diversifiëren van reserves en het toewijzen van delen aan zowel Bitcoin als goud.

Ook door de digitale strategen van de Bank of America (BofA) is de stijging van de correlatie tussen BTC en goud een indicator van het vertrouwen van investeerders in Bitcoin tijdens de huidige economische neergang. Bovendien zijn de BofA-strategen van mening dat de opkomst van zelfbewaring ook wijst op een mogelijke afname van de verkoopdruk. Dit zou kunnen suggereren op veel investeringen voor de lange termijn.

Waar zelfbewaring steeds belangrijker wordt, voerden sommige community-leden aan dat dit niet geheel zonder risico’s is. Van bugs in slimme contracten tot dierbaren die na de dood toegang hebben tot crypto-activa, leden van de gemeenschap wezen op mogelijke problemen die zich kunnen voordoen wanneer mensen hun digitale activa zelf in bewaring nemen.

Bitcoin nieuws

Mt. Gox verstuurt nog meer Bitcoin: Terugbetalingen bijna voltooid
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Deze indicator voorspelt een reusachtige Bitcoin koersstijging
Meer nieuws

Meest gelezen

Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Bitcoin opleving snel ten einde volgens JPMorgan-analisten
Elon Musk: Amerika gaat failliet