Bitcoin minen
Bitcoin

Hashrate Bitcoin bereikt nieuwe all-time high

De totale computerkracht in het netwerk van Bitcoin, ook wel de hashrate genoemd, bereikte op 1 september een nieuwe all-time high. Op die datum klokte de hashrate binnen op 742 exahash per seconde. Volgens de data van CryptoQuant is de hashrate geleidelijk gestegen sinds 2021, wat ook te maken heeft met de verbetering van de apparatuur.

Hashrate Bitcoin. Bron: CryptoQuant

Bitcoin miners onder druk

Een stijging van de hashrate betekent dat het voor miners moeilijker wordt om Bitcoin te minen. De kosten voor het minen (in hashrate en elektriciteit) gaan hierdoor omhoog. Augustus 2024 was geen fantastische maand voor de miners. De winstgevendheid lag namelijk op het laagste niveau sinds september 2023.

Moeilijkheidsgraad Bitcoin mining. Bron: CryptoQuant

De financiële uitdagingen voor miners werden ook vastgelegd in een recent rapport van JPMorgan (bankgigant uit de Verenigde Staten). Daarin werd onthuld dat de winsten van miners op verschillende punten worden afgekneld (dalende bloksubsidie en stijgende energiekosten).

Volgens het rapport staan met name beursgenoteerde miners als Marathon Digital en Riot Platforms onder druk. Zij betalen na de halving gemiddeld 55.700 en 62.000 dollar per gemijnde Bitcoin.

Dergelijke hoge kosten en verminderde omzetten betekenen dat veel mining-bedrijven ook naar andere manieren kijken om meer geld binnen te halen. Bijvoorbeeld door ook de focus te verleggen naar AI-toepassingen voor de apparatuur of door aandelen te verkopen in plaats van extra schulden te maken.

Duurzame energie als het antwoord?

Bedrijven als Marathon Digital en Riot Platforms experimenteren ook met duurzame energie om competitief te blijven. MARA is momenteel bijvoorbeeld bezig met het converteren van methaangas van stortplaatsen naar bruikbare energie.

Verder sloot de mining-gigant ook een overeenkomst met de Keniaanse overheid om de infrastructuur voor duurzame energie van het land te ontwikkelen. Dat is ook een aanwijzing dat MARA zich meer op duurzame energie wil focussen.

Dat is ook het gave aan Bitcoin, dat het bedrijven dwingt om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Grappig genoeg kom je daardoor snel uit bij duurzame oplossingen. Zo gebruiken ze met name energie die anders verloren was gegaan.

Bitcoin miners kunnen daar een oplossing bieden, omdat zij de energie opkopen waar niemand anders geïnteresseerd in is. Het voordeel van Bitcoin miners is dat je ze makkelijk kunt verplaatsen en aan- en uit kunt zetten. Waardoor Bitcoin makkelijk te verplaatsen is naar plekken waar overtollige energie beschikbaar is.

Uiteindelijk is dat ook goed voor het narratief rondom het energieverbruik van Bitcoin.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Bloomberg-analist: BlackRock en Bitcoin ETF’s houden BTC overeind
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag?
Miljardair waarschuwt voor grote recessie in Amerika
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt