Bitcoin analist
Bitcoin

Het hodlen van Bitcoin is nog nooit zo populair geweest

Als we de data van Glassnode mogen geloven, dan is het hodlen van Bitcoin nog nooit zo populair geweest. Dat is potentieel natuurlijk een bullish signaal voor de koers. De hoeveelheid Bitcoin die voor tenminste één jaar op hetzelfde adres staat is opgeklommen naar 68 procent, terwijl ruim 55 procent al twee jaar op dezelfde plek staat en 40 procent zelfs voor drie jaar of langer.

Het is moeilijk om dat soort gegevens niet als bullish te interpreteren voor de Bitcoin koers.

Contrast met de aandelenmarkt

Je zou verwachten dat hetzelfde hodl-gedrag ook zichtbaar is in andere markten. Bijvoorbeeld die voor aandelen. Maar niets is minder waar. Waar Bitcoin steeds langer op dezelfde adressen blijft staan, lijkt het hodl-gedrag onder aandeelhouders juist af te nemen.

Wat Bitcoin betreft is het volgens Sean Farrell van FundStrat zo dat het lange termijn vasthouden van Bitcoin steeds verder in populariteit toeneemt. De uitzondering is als de hype in de markt toeneemt en investeerders die tijdens de bearmarkt inkocht voor gigantische winsten hun stacks kunnen verkopen.

“De trend is tot nu toe bullish in de zin dat de koersen voorlopen op de cyclus. Enige twijfel bij lange termijn investeerders om te verkopen zou in een mini-supply squeeze kunnen resulteren”, aldus Farrell.

We spreken van een supply squeeze als er te weinig Bitcoin beschikbaar zijn en de koers daardoor een flinke schok naar boven maakt. Dit is dus vooral een bullish ontwikkeling voor Bitcoin.

14,46 miljoen Bitcoin

Het aantal Bitcoin in handen van lange termijn holders is met de huidige score van 14,46 miljoen munten ook naar een nieuwe all-time high opgeklommen. Dat betekent dat er een kleine vijf miljoen van alle 19,3 miljoen Bitcoin niet in handen zijn van investeerders die vooral instappen voor de lange termijn.

We zien in de data duidelijk terug dat het leger van hodlers groeit, wat vooral voor de lange termijn een positief signaal is. Op de korte termijn is het vaak lastig om het koersverloop van Bitcoin te voorspellen op basis van dit soort data.

Er zijn namelijk zoveel factoren die een rol spelen in het verloop van de Bitcoin koers. Dat steeds meer mensen ervoor kiezen om te hodlen in plaats van actief in Bitcoin te handelen blijkt ook wel uit de Liveliness indicator van Glassnode.

Die meet in hoeverre alle Bitcoin ‘leven’ en deze indicator is op het laagste niveau sinds december 2020 terechtgekomen. Meestal is dat een teken dat investeerder voor de lange termijn instappen en wachten op betere tijden.

Bitcoin nieuws

S&P 500 daalt – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
De Bitcoin wallet van Duitsland is bijna leeg
Optimisme over renteverlagingen keert terug, maar Bitcoin koers blijft dalen
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?