bitcoin lightning
Bitcoin

Het is tijd om het Bitcoin Power Law Model aan de kant te zetten

Door de jaren heen zijn er diverse methoden ontwikkeld om de Bitcoin-koers op een wiskundige manier te voorspellen en te verklaren. Een van de populaire modellen die momenteel door sommige analisten wordt gebruikt, is het “Power Law” model.

Volgens Adrian Morris van Cointelegraph moeten we echter afstand nemen van dit model, dat extreem optimistische voorspellingen doet over de toekomstige Bitcoin-koers.

Bitcoin is niet slechts een fysiek systeem

“Hoewel het Power Law Model aan het oppervlak interessant lijkt, is het uiteindelijk gebaseerd op valse aannames, om een theorie te creëren die de koersbewegingen van Bitcoin uitlegt”, aldus Morris.

Het PLM, origineel ontwikkeld door natuurkunde professor Giovanni Santostasi, geeft als het ware koersranges voor Bitcoin, die volgens aanhangers sinds de koers van 1 dollar juiste steunniveaus voor de digitale munt fabriceerde.

Nu voorspelt het Power Law Model voor het jaar 2036 een Bitcoin koers van 1 miljoen dollar.

“Aanhangers van het Bitcoin Power Law Model claimen dat, omdat er power laws bestaan in de natuur, dat Bitcoin door het volgen ervan wordt verheven tot een natuurkundig systeem. Deze bewering is een fundamenteel verkeerde karakterisering van de aard van Bitcoin en leidt tot een reeks van logische denkfouten.”

“Simpel gezegd is de classificatie van Bitcoin als een fysiek systeem een fundamentele categoriefout. Er is Bitcoin, de asset, en Bitcoin, het netwerk – en voorspellende theorieën moeten rekening houden met allebei.

Als digitale constructie vindt Bitcoin zijn kern in computercode, cryptografische algoritmes en regels – die we beter kunnen begrijpen door informatietheorie dan door natuurkunde. Deze verkeerde classificatie leidt tot meerdere logische inconsistenties”, aldus Morris.

Bitcoin is ook een sociaal systeem

“Zelfs als we zeggen dat Bitcoin het sociale aspect en vertrouwen in de code heeft gegoten, […] dan zien we daarmee cruciale aspecten van de werking van Bitcoin over het hoofd.”

Hierbij moeten we volgens Morris denken aan de onvoorspelbare aard van de menselijke natuur. Die, zeker als je het over hele grote groepen mensen hebt, lastig in bepaalde natuurwetten te gieten is.

“De code opereert niet in een vacuum, maar binnen de context van menselijk gedrag, verwachtingen en interactie”, aldus Morris.

Op basis van die argumenten is het volgens hem niet mogelijk om de koers te voorspellen op basis van iets als de power law. Stel dat Amerika morgen bijvoorbeeld aankondigt Bitcoin te adopteren en dat het voortaan goud links laat liggen, dan zou dat de koers enorm op zijn kop zetten.

Dat zijn zaken waarin je met een Power Law Model geen rekening kunt houden. Dat is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het geeft wel aan wat Morris bedoelt.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Crypto analist: het is nog te vroeg voor optimisme over Bitcoin
BlackRock’s Bitcoin ETF haalt voor het eerst in 3 weken weer kapitaal binnen
Bitcoin koers op het punt van explosieve stijging: Woensdag cruciaal volgens Bitwise
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten