Crypto kopen
Bitcoin

Hoe ‘eerlijk’ zijn alle Bitcoin op dit moment verdeeld?

Als je jezelf al wat langer als Bitcoiner identificeert en dit ook naar buiten toe uitdraagt, dan heb je ongetwijfeld weleens de kritiek gehoord dat Bitcoin helemaal niet eerlijk verdeeld is. Vandaag gaan we op basis van de data van de blockchain eens even korte metten maken met die kritiek.

Uit de data blijkt namelijk dat een steeds groter deel in handen komt van de kleinste investeerders binnen het netwerk.

De verdeling van Bitcoin

Op het moment van schrijven zijn er ongeveer 19,4 miljoen Bitcoin in omloop. Daar komen er de komende jaren nog ~1,6 miljoen bij en dan zitten we op het maximum van 21 miljoen Bitcoin. Dan is het voorbij en komen er geen nieuwe Bitcoin meer bij.

In de begindagen was de waarde van één Bitcoin natuurlijk nog extreem laag en dat zorgde ervoor dat vroege investeerders gigantische hoeveelheden bij elkaar konden halen.

Dat zien we ook in de bovenstaande grafiek. In de beginjaren werd Bitcoin gedomineerd door wallets met 10 tot 100 Bitcoin en gigantische whales met duizenden Bitcoin (groen, turquoise, blauw en paars).

De afgelopen jaren (vanaf 2012 tot nu) zien we dat de Crabs (1 tot 10 Bitcoin), Shrimps (0,1 tot 1 Bitcoin) en Plankton (<0,1 Bitcoin) in opkomst zijn. Op het moment van schrijven hebben die drie groepen investeerders bijna 20 procent van alle Bitcoin in handen.

De garnalen slaan toe

Met name de Shrimps (garnalen) slaan op dit moment fantastisch toe als het gaat om het opslokken van Bitcoin. Zoals je kunt zien verzamelden deze wallets in een relatief kort tijdsbestek ongeveer 500.000 Bitcoin bij elkaar.

In 2018 hadden zij samen al ongeveer 500.000 Bitcoin in bezit en inmiddels is dat getal opgelopen tot ruim 1 miljoen Bitcoin. Die kleine investeerders hebben dus 1/21e van alle Bitcoin in handen.

Als ze echter op dit tempo doorgaan met accumuleren (inkopen) dan is de verwachting dat dit getal nog een stuk verder zal oplopen. Hoe gaaf is het om te zien dat de kleinste investeerders binnen Bitcoin juist steeds belangrijker worden?

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Volgens deze indicator is de recessie een kwestie van tijd
Econoom Nouriel Roubini waarschuwt voor Amerikaanse recessie
Bitcoin-mining kan tot 8% van de wereldwijde uitstoot helpen te verminderen
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-gemeenschap reageert massaal op tweet van Elon Musk
Zoveel geld zou je nu hebben als je in januari 2018 voor 1000 euro aan Ripple (XRP) had gekocht
XRP-advocaat gaat ‘grote aankondiging’ doen