Blockchain-Technology
Blockchain

Hoe maak je gebruik van een block explorer?

De blockchain-technologie brengt in feite een digitaal transactierecord met zich mee. Deze database van transacties, die ook wel ‘blocks’, of blokken genoemd worden, zijn met enige regelmaat geprezen voor transparantie en onveranderlijkheid. Wanneer iets opgeslagen is in een blockchain, kan dit overal ter wereld ingezien worden en blijft deze data ongewijzigd. Toch kan het soms wel eens lastig zijn om deze data in te zien. In dit artikel wordt een toelichting gegeven op het gebruik van block explorer’s.


Wat is een block explorer?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is een block explorer nou eigenlijk? Een block explorer, ofwel een blokverkenner, is een webapplicatie die via normale web browsers zoals Firefox of Google Chrome bereikt kunnen worden. Deze applicatie biedt vervolgens verschillende data, die door een blockchain aangeleverd wordt. Dit zijn bijvoorbeeld gegevens over de transacties die op de blockchain uitgevoerd worden, inclusief de bijbehorende crypto-adressen en de vergoedingen. Deze blokverkenners worden ook wel eens de ‘Google van blockchain’ genoemd.

Iedere blockchain komt echter met zijn eigen blokverkenner. Dit houdt in dat de transacties van Bitcoin (BTC) op een andere blokverkenner moet worden bekeken dan bijvoorbeeld de transacties van Ripple’s XRP.

Iedereen kan in theorie tevens een blokverkenner ontwikkelen en dat gebeurt dan ook volop. Er bestaan bijvoorbeeld tientallen blokverkenners voor de populaire crypto-tokens zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple, zowel van particulieren als van bedrijven. Ook zijn er tientallen openbare blokverkenners. Deze laatste kunnen enkel en alleen gebruikt worden voor openbare blockchains, zoals BTC en ETH. Iedereen kan namelijk in deze digitale grootboeken schrijven en lezen. Hiernaast bestaan er ook nog geautoriseerde blockchains, waar alleen een vooraf geselecteerde groep entiteiten op het digitale grootboek kunnen schrijven en lezen.


Klik hier en verdien tot $500 aan bonussen bij exchange Bybit. Voor alle gebruikers die crypto storten. Actie geldt tot en met 10 december.


Wat te doen met een blokverkenner?

Doordat blockchains een enorm breed scala aan use-cases dekt, zijn er logischerwijs talloze dingen die je op een blokverkenner kunt vinden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn informatie over de gedolven blokken, het laten zien van de volledige transactiegeschiedenis, informatie bieden over de netwerkcapaciteit of informatie geven over het genesis blok; het allereerste geminde blok van de blockchain.

Ook kun je een blokverkenner bijvoorbeeld gebruiken om erachter te komen waar de door jou aangeschafte cryptocurrency precies vandaan komt. En dit gaat ver: de blockchain-technologie biedt de mogelijkheid om de volledige transactiegeschiedenis van vrijwel iedere wallet in te zien. Dit wordt allemaal openbaar maar extreem beveiligd opgeslagen. Door simpelweg bijvoorbeeld je Bitcoin-adres te kopiëren en deze te plakken in de zoekbalk van een blokverkenner, kan de transactiegeschiedenis hiervan eenvoudig worden ingezien, inclusief een totaal van zowel inkomende als uitgaande transacties en het totaal ontvangen en verzonden aantal in dit geval Bitcoins. Tevens zal een eindsaldo worden laten zien, in de vorm van Amerikaanse dollars ($).

Tevens kun je een blokverkenner gebruiken om de status van je transactie in te zien. Alhoewel crypto-betalingen voornamelijk wereldwijd aanzienlijk sneller zijn dan de traditionele overboekingsmethoden, kan het soms toch wel eventjes duren voordat deze volledig verwerkt is. Hierbij kan het dan ook zeker handig zijn om de status ervan in te kunnen zien. Dit kan via een blokverkenner doordat het aantal netwerkbevestigingen aangegeven wordt. Als een transactie op deze manier bevestigd is, is het voor de gebruiker duidelijk dat de transactie verwerkt is. Voordat een transactie op het netwerk van Ethereum officieel verwerkt is, moet een transactie minimaal 35 bevestigingen hebben. Dit aantal verschilt echter per cryptocurrency.

Een andere mogelijkheid van blokverkenners is het aantal circulerende tokens van een cryptocurrency in te kunnen zien. Blokverkenners leveren namelijk meer informatie dan slechts transacties en adressen. Het laat bijvoorbeeld ook de status zien van blockchains. Een van de kenmerken van deze status is de hoeveelheid tokens die op een bepaald moment in circulatie zijn. Een voorbeeld hiervan is het aantal circulerende Bitcoin-tokens, dat op dit moment op ruim 18,5 miljoen staan. Dit komt neer op circa 88% van het totale aanbod die de blockchain van Bitcoin kan leveren. Dit aantal staat namelijk vast op 21 miljoen tokens.

Tot slot kunnen blokverkenners ook nog gebruikt worden om de (gemiddelde) transactiekosten van een bepaalde cryptocurrency in te zien. Deze transactiekosten (fee’s) zijn namelijk niet gelimiteerd. In theorie zou je hierdoor bijvoorbeeld €30 miljoen aan transactiekosten kunnen betalen voor de aanschaf van slechts 0.1 BTC. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt af van de blockchain. Iedere cryptocurrency heeft hiermee een ander gemiddelde. Toch kan al deze data eenvoudig worden ingezien via blokverkenners.


Conclusie

Blokverkenners bieden hiermee meer aan dan slechts een database van transacties en crypto-adressen. Op de data die ze leveren, kunnen op hun beurt verschillende analyses op worden uitgevoerd. Hier kan vervolgens veel mee worden gedaan, waaronder een potentieel investeringsplan. Ook biedt het interessante data om meer te begrijpen over de transacties die op de verschillende blockchains verwerkt worden. Het is hiermee zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op een blokverkenner van een crypto naar keuze.