lummis
Bitcoin

Hoe realistisch zijn de Bitcoin-reserve plannen van Senator Lummis?

Cynthia Lummis, de zelfverklaarde “Bitcoin-senator”, heeft zoals je misschien al gehoord hebt een wetgevingsvoorstel aangekondigd om binnen vijf jaar een overheids reserve van 1 miljoen Bitcoin (BTC) op te bouwen.

George Selgin, een financieel expert van het Cato Institute, stelt dat het daadwerkelijke plan minder ambitieus is dan het op het eerste gezicht lijkt. Hij deelde deze visie in een bericht op X.

Wat zijn de plannen precies?

Lummis suggereert in haar plannen dat de 1 miljoen BTC met “overtollige reserves” van de Federal Reserve zouden worden gefinancierd. Selgin heeft echter contact gehad met medewerkers van Lummis en om details gevraagd. Hij meent nu dat niet de Federal Reserve maar het Amerikaanse ministerie van Financiën, de Treasury, de BTC zou kopen. 

Een deel van het benodigde geld zou vrijgemaakt worden met het herwaarderen van goud reserves. Het proces van herwaarderen houdt in dat het ministerie van Financiën nieuwe goud certificaten uitgeeft die overeenkomen met de actuele marktwaarde van het goud. De Federal Reserve zou dan de Treasury crediteren met een extra 347 miljard dollar, waarmee de aankoop van 1 miljoen BTC gedaan zou kunnen worden tegen de huidige marktprijs.

Is het plan realistisch?

Selgin zegt dat dit in theorie best uitgevoerd zou kunnen worden. Hij heeft echter enkele zorgen over dit voorstel. Een belangrijke zorg is dat het opzetten van zo’n grote reserve de stabiliteit van commerciële banken zou kunnen bedreigen. Uiteindelijk komt het geld dat de Treasury verlaat via via terecht bij commerciële banken. Deze banken hebben vervolgens recht op rente van de Federal Reserve. Dit zou de druk op de Fed flink verhogen om meer geld in het laatje te brengen om deze rentes uit te betalen.

Bovendien stelt Selgin dat het aanhouden van zoveel goud of BTC door het ministerie van Financiën niet noodzakelijkerwijs het beste gebruik van middelen is. Hij stelt voor dat de Amerikaanse overheid goud zou kunnen verkopen om schulden af te lossen.

Inmiddels is de Amerikaanse schuld echter opgelopen tot bijna, hou je vast, $35 biljoen. Het verkopen van goud om schulden af te lossen zou je kunnen vergelijken met dweilen met de kraan open. De totale goud reserves van Amerika bedraagt een paar honderd miljard dollar.

Al met al blijft Selgin erg sceptisch over de plannen van Lummis.

“Is er geen ander doel dat het publiek net zo veel zal baten als het hebben van een Bitcoin voorraad van 64 miljard dollar? Wat dergelijke vragen betreft, ben ik bang dat ik erg sceptisch blijf.”

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Hedgefondsmanager: Crypto kan exploderen bij renteverlaging van 0,50%
De Bitcoin-rally lijkt ten einde voordat deze echt van start ging
Bitcoin op weg naar $64K: Wat de renteverlaging van de Federal Reserve kan betekenen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’