Bitcoin AEX
Bitcoin

Hoeveel kapitaal zit er eigenlijk echt in Bitcoin?

Mensen die net beginnen met Bitcoin en investeren, kijken vaak naar de market cap om te concluderen hoeveel geld er in een financiële asset zit. Op het moment van schrijven is de market cap van Bitcoin bijvoorbeeld ruim 1,2 biljoen dollar. Zoveel geld is er echter niet richting Bitcoin gestroomd, dat is enkel de laatste koers vermenigvuldigd met de hoeveelheid Bitcoin die in omloop zijn.

De gezondheid van Bitcoin in cijfers

Een betere manier om te kijken naar de hoeveelheid kapitaal die in Bitcoin zit, is door bijvoorbeeld naar de mediaan van de “betaalde prijzen voor Bitcoin” te kijken. Dit is de middelste waarde die je krijgt als je alle laatste verkoopwaardes van de bestaande 19,7 miljoen Bitcoin op een rijtje zet.

Mediaan Bitcoin koers. Bron: satonomics.xyz

Die mediaan ligt op het moment van schrijven op 29.254 dollar. De kans is aanwezig dat die mediaan een veel interessanter of duidelijker beeld van de waarde van Bitcoin geeft. Vaak zie je dat dit soort lijnen belangrijk worden op het moment dat Bitcoin weer begint te dalen en in een bearmarkt zit.

Realized Market Cap Bitcoin. Bron: satonomics.xyz

Een andere interessante lijn in het kader hiervan is de gerealiseerde marktwaarde van Bitcoin. Die ligt momenteel op 608,7 miljard dollar en is daarmee een stuk lager dan de 1,2 biljoen dollar die we op CoinMarketCap zien.

De Realized Cap vormt in feite een veel sterkere basis/fundament dan de normale market cap. Daarmee kun je veel meer zeggen over een asset dan op basis van de market cap.

Waarom is de market cap een waardeloze metric?

Het is niet moeilijk om te laten zien dat market cap een waardeloze metric is om de gezondheid of omvang van een financiële asset te meten. Stel dat ik in het geheim een altcoin zou maken met 21 biljoen eenheden en ik koop één van die muntjes voor 1 dollar.

Dan schiet de “koers” van mijn muntje naar 1 dollar en zou de totale supply in theorie 21 biljoen dollar waard zijn. De Realized Cap zou echter een heel ander beeld van de werkelijkheid geven, namelijk een Realized Cap van 1 dollar, die nog niet eens in de buurt komt van die 21 biljoen dollar.

Dit zie je vaak ook gebeuren bij altcoins. Pas dan ook goed op, want door te kijken naar de market cap kun je een vertekend beeld krijgen van de gezondheid (of het succes) van een munt.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Dit is de echte reden achter de Bitcoin koersval van vandaag
Peter Brandt waarschuwt: Gigantisch probleem voor de Bitcoin koers bij doorbraak onder dit kritieke niveau
Huidige Bitcoin-cyclus vertoont overeenkomsten met piek van 2019
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?