faillissement
Regulatie

Hoofdeconoom Societe Generale verwacht Amerikaanse recessie in Q1 2024

Als we Kokou Agbo-Bloua, de hoofdeconoom van de bankgigant Societe Generale, mogen geloven duurt het niet lang meer voordat de Amerikaanse economie in een recessie terechtkomt. Volgens de econoom van de Franse zakenbank die een portfolio van 1,6 biljoen dollar beheert, voert de Amerikaanse Federal Reserve momenteel een strijd met de effecten van het overvloedige printen van geld, de oorlog in Oekraïne en de overvolle spaarpotten die de overheid in 2020 creëerde door geld uit te delen tijdens de COVID-19 pandemie.

Problemen in Q1 2024

In een nieuw interview met CNBC voorspelt de economie een significante vertraging voor de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van 2024. “De nummer één zonde, om het zo maar te zeggen, is dat overheden gigantische hoeveelheden geld spendeerden om een economie draaiende te houden die in winterslaap was gebracht om mensenlevens te redden”, aldus Agbo-Bloua.

Door de gigantische steunpakketten raakten de spaarpotten van Amerikanen overvol. Dat zorgde er volgens Agbo-Bloua voor dat bedrijven hun prijzen konden verhogen. “Dat is waarom we nu winstmarges op recordniveaus zien”, aldus de hoofdeconoom van Societe Generale.

Volgens de econoom zal de Federal Reserve de rente blijven verhogen, totdat de werkloosheid omhoog springt en daardoor de consumptie daalt en de economie in een recessie terechtkomt. “De centrale bank moet een recessie veroorzaken om de werkloosheid te verhogen, zodat de consumptie daalt. Maar zover is het nog niet”, zo gaat de econoom verder.

Waar moeten we op letten?

De eerste tekenen van de recessie zullen we volgens Agbo-Bloua zien in dalende winstmarges van bedrijven, gevolgd door een daling in de consumptie. “Wij denken dat de recessie of vertraging in de economie van de Verenigde Staten zich zal voordoen in Q1 van volgend jaar, omdat we denken dat de impact van de renteverhogingen zich nog zal laten voelen. Dat gaat niet weg”, aldus de econoom.

Opvallend genoeg verwacht Societe Generale geen recessie in Europa, maar voorziet het wel een significante vertraging van de economie. Dat zou bijzonder zijn, omdat we het in Europa de afgelopen jaren mochten doen met een negatieve rente.

Je zou verwachten dat een economie in grote problemen komt als het na jaren van negatieve rentes plotseling weer moet draaien op een hogere rente.

Voor Bitcoin zou een recessie in eerste instantie geen goed nieuws zijn, omdat mensen die hun banen verliezen dan assets moeten verkopen om rond te komen. Op de lange termijn is het wel weer positief, omdat centrale banken hierdoor de economie weer moeten stimuleren, wat voor inflatie zorgt.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Sam Bankman-Fried veroorzaakte Bitcoin’s daling van 81% in 2021
Mount Gox trustee wijzigt de terugbetalingsdeadline naar oktober 2024
‘Hoge benzineprijzen en stijgende rentekosten meestal voorteken van een recessie’
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-gemeenschap reageert massaal op tweet van Elon Musk
Kan je nog miljonair worden van Shiba Inu?
Shiba Inu’s Shibarium in de problemen na totale ineenstorting van activiteit