HSBC
Tech

HSBC voorop in digitalisering: Tokenisatie van tastbare assets staat centraal

Hong Kong’s toonaangevende bank, HSBC, zet flink in op het tokeniseren van tastbare assets (zogenaamde Real World Assets). Je moet hierbij denken aan zaken als goud, maar ook obligaties en dingen als vastgoed.

Deze strategische stap past in het plan van HSBC om Hongkong tot een koploper in digitale financiën te maken. Het lijkt erop dat China op deze manier (via Hong Kong) probeert om een inhaalslag te maken op het gebied van Bitcoin en crypto.

Focus op goud en obligaties

De vernieuwde strategie kwam naar voren met de introductie van de HSBC Gold Token, wat meteen de eerste van zijn soort is in Hong Kong. Tijdens een media-evenement benadrukte CEO Noel Quinn de voordelen van tokenisatie voor de financiële industrie.

“Tokenisatie is een efficiëntere manier van handelen en zorgt voor meer liquiditeit van tegoeden. In theorie kun je alles tokeniseren. Voor mij is het belangrijkste dat er waarde achter de token zit. Is hij voorspelbaar? Bestaat hij wel echt?”, aldus Quinn.

Getokeniseerde producten zijn als het ware een digitale vertegenwoordiging van fysieke assets op een blockchain. Deze methode maakt het mogelijk om rechtstreeks te beleggen of de tegoeden te distribueren via tussenpersonen. De Hong Kong Securities and Futures Commission erkent dat tokenisatie van tastbare tegoeden essentieel is voor de modernisering van handels- en financiële praktijken.

Groeipotentieel voor de markt van real-world asset tokens
Groeipotentieel voor de markt van real-world asset tokens – Bron: BCG

Samenwerking traditionele en decentrale systemen

HSBC richt zich met opzet op tastbare activa zoals goud en obligaties, en blijft bewust weg van bestaande cryptocurrency’s.

“Een cryptocurrency is misschien gebaseerd op dezelfde technologie, maar is veel volatieler en onvoorspelbaarder. Daar blijft HSBC liever vanaf”, vertelt Quinn.

Het is echter wel zo dat publieke blockchains zoals Ethereum cryptocurrency nodig hebben om transparantie en decentralisatie te waarborgen. Dit is cruciaal voor decentrale financiële systemen, in tegenstelling tot de gecentraliseerde modellen van traditionele banken.

In een bredere wereldwijde beweging zijn de Bank for International Settlements (BIS) en zeven centrale banken gestart met Project Agorá. Dit project streeft naar een fusie van digitale en traditionele financiële systemen om wereldwijde financiële operaties te optimaliseren.

Het project pakt inefficiënties aan bij grensoverschrijdende betalingen door getokeniseerde commerciële en centrale banktegoeden in één database te integreren. Tegelijkertijd worden financiële controles, zoals die tegen witwassen, verbeterd.

Verder bouwt UK Finance voort op hun pilot met een experimenteel grootboek om bankbetalingen tussen grote banken als Barclays, Lloyds en Citigroup bij te houden. Deze pilot is een stap naar een commercieel systeem dat getokeniseerde tegoeden kan gebruiken om grensoverschrijdende transacties vlotter, sneller en veiliger te maken.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Blockchain nieuws

Animoca Brands zet eerste stappen in Bitcoin-industrie met steun aan Opal Foundation
Web3-spellen moeten overstappen op ‘play AND earn’ om meer gebruikers aan te trekken
Cryptocurrency-industrie potentieel op koers om 1 miljard gebruikers te bereiken tegen 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’