Blockchain

Huawei gaat fintech onderzoeken met Chinese Centrale Bank

De Chinese electronica-gigant en multinational Huawei heeft een overeenkomst gesloten met de People’s Bank of China (PBoC), de Chinese centrale bank. Het bedrijf gaat met de centrale bank samenwerken op het gebied van fintech.


Huawei en PBoC vormen onderzoeksteam

Op 4 november bracht Huawei het nieuws naar buiten op haar officiële WeChat-kanaal. Uit de aankondiging blijkt dat PBoC-gouverneur Fan Yifei op bezoek was op Huawei’s hoofdkantoor om een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. De Chinese Centrale Bank en de tech-gigant willen samen onderzoek gaan verrichten op het gebied van fintech. Uit Huawei’s bericht viel echter niet op te maken of het ook gaat om onderzoeken naar blockchain en cryptocurrencies. Er werden geen verdere details over de samenwerking vermeld.

De interesse van het Chinese megabedrijf in blockchain is niet verrassend. Huawei is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van blockchain-toepassingen en staat bekend als een van ‘s werelds meest innovatieve bedrijven. Onder meer in de strijd om het ontwikkelen van 5G-technologie loopt het mijlenver voor op Amerikaanse en Europese tech-bedrijven. In maart 2018 lanceerde het bedrijf samen met Hyperledger het project ‘Caliper‘. Een maand later kwam Huawei met een product genaamd ‘Blockchain Service’, dat functioneert op Hyperledger.


China stoomt door met blockchain-adoptie

Het nieuws van Huawei komt in een periode waarin China belangrijke stappen lijkt te zetten op weg naar de adoptie van blockchain-services. Eind oktober moedigde de Chinese president Xi Jinping versnelde adoptie van blockchain-technologie aan in een speech voor het Politbureau. Hij noemde blockchain onder meer “een belangrijke doorbraak voor de onafhankelijke innovatie van centrale technologieën”. In de dagen hierna steeg de Bitcoin-prijs naar de huidige prijsregio van $9300. Bovendien zagen veel Chinese crypto-projecten hun waarde spectaculair toenemen als gevolg van bullish sentiment.

Hoewel de uitspraken van Xi als (aangename) verrassing kwamen voor velen binnen de crypto-community, komt de Chinese interesse in blockchain allerminst uit de lucht vallen. In 2017 richtte de overheid het Digital Currency Research Institute op als onderdeel van de PBoC. Deze onderzoekstak verdiept zich sindsdien in de ontwikkelingen van de crypto-markt en publiceert regelmatig bevindingen over blockchain-projecten. Het onderzoeksinstituut is ook de uitgever van de terugkerende ‘Cryptocurrency Top-20‘. Zoals Newsbit berichtte krijgen Chinese projecten als EOS en NEO vaak een prominente rol in deze ranglijst.


Chinese blockchain-strategie trekt de aandacht

Deze week kwam het Chinese staatsmedium China Daily met de waarschuwing dat de hype rondom ‘aircoins’ vermeden moet worden. Vermoedelijk publiceerde het dit bericht om de euforie in de markt te temperen. Het artikel schrijft voor dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen het verwerpelijke speculeren op crypto’s, en de potentiële innovaties die blockchain kunnen voortbrengen.

In andere delen van de wereld trekt de ambitie van China met betrekking tot blockchain-adoptie de aandacht. Tijdens de Libra-hoorzitting voor het Amerikaanse FSC kaartte Mark Zuckerberg aan dat de VS achterloopt op China als het gaat om blockchain-regelgeving. Volgens hem is er een kans dat Amerika en andere Westerse landen te ver achterop raken. Op een aantal uitzonderingen (zoals Zwitserland) na, hebben veel Europese en Amerikaanse economische grootmachten nog geen regelgeving voor crypto’s en blockchain opgesteld.

Ook Ripple‘s mede-oprichter Chris Larsen waarschuwde recent voor de gevaren van de trage voortgang van wetgeving in de VS. Volgens hem is er een risico dat China ver zal uitlopen nu de overheid zich positief heeft uitgesproken over de technologie.

Eerder vandaag berichtte Newsbit over een interview waarin RT-presentator Max Keiser de blockchain-opmars van China besprak. Volgens hem is de overheid de lancering van een ‘gold-backed digital currency’ aan het voorbereiden. Keiser ziet hierin een gevaar voor de dollar, die volgens hem kracht zal verliezen. Dit zou volgens hem overigens een goed teken zijn voor Bitcoin. De RT-host gelooft dat de prijs van 1 BTC in zo’n geval $100.000 zal bereiken.