Regulatie

Max Keiser: “China creeërt cryptocurrency met goudstandaard”

Max Keiser, presentator van Keiser Report op het Russische mediakanaal RT, voorspelt dat China een met goud ondersteunde cryptocurrency gaat uitgeven. Keiser stelt dat de Amerikaanse dollar hierdoor gevaar loopt, en denkt dat Bitcoin in de toekomst een waarde van $100.000 zal bereiken als de dollar haar dominantie verliest.


“China gaat goud-crypto lanceren”

Keiser staat binnen de crypto-community bekend als een Bitcoin bull. In een interview met het medium Kitco vertelde Keiser dat China volgens hem een digitale valuta met goudstandaard zal lanceren. Volgens hem moet de VS zich zorgen maken nu de Amerikaanse economie slechte voortekenen geeft. Keiser denkt de signalen uit de financiële markt een nieuwe economische crash voorspellen, en zegt bovendien dat China het probleem zou kunnen vergroten.

In het interview beweert hij dat China 20.000 ton goud heeft ingeslagen. Max Keiser kwam echter niet met bewijs voor deze claim. Mits het waar is, heeft China met afstand de grootste voorraad goud op aarde: alle centrale banken hebben in totaal zo’n 35.000 ton aan goudvoorraad. De VS is volgens data van Goldhub verreweg de grootste voorraadhouder met meer dan 8.000 ton. Deze bron meldt dat China in het tweede kwartaal van 2019 een kleine 2.000 ton aan goud had opgeslagen.

Ter vergelijking: In Nederland hebben we volgens de DNB iets meer dan 600 ton voorraad. Bijna een derde hiervan ligt in het zwaarbeveiligde bankgebouw van de DNB in Amsterdam. Na Zwitserland heeft Nederland het meeste goud per inwoner in bezit: zo’n 35 gram per persoon. In verhouding heeft De Nederlandse Bank dan ook veel meer goud dan de Chinese Centrale Bank. China bezit volgens de officiële cijfers minder dan 1,5 gram goud per inwoner.

Volgens Keiser bezit China echter veel meer goud dan de officiële data doet vermoeden. Hoewel het twijfelachtig lijkt dat China echt 20.000 ton in bezit heeft, is het niet ondenkbaar dat het momenteel de voorraad aan het spekken is. China is volgens USfunds.com de grootste goudproducent ter wereld, met een jaarlijkse productie van bijna 400 ton: zo’n 12% van de wereldproductie. In anderhalf jaar haalt China dus net zo veel goud uit de grond als Nederland in totaal in voorraad heeft.


China zet stappen naar digitale Yuan

Met de grote goudvoorraad wil de Chinese overheid in de nabije toekomst een digitale valuta lanceren, meent Keiser. China zal volgens hem met deze ‘gold-backed’ cryptocurrency proberen de macht van de dollar verder te ondermijnen. Zo’n scenario zou positief zijn voor de waarde van Bitcoin en goud, zegt de RT-host. Beleggers zullen zich in onzekere tijden wenden tot deze ‘veilige’ investeringen om onzekerheid van fiat-valuta’s te vermijden. Volgens hem is het niet raar om te denken dat Bitcoin in deze periode de grens van $100.000 zal bereiken.

Hij richtte zich verder in het interview tot crypto-criticus Peter Schiff. Schiff stelde onlangs dat de recente prijsstijging van Bitcoin het resultaat was van marktmanipulatie, niet van goed nieuws uit China. Volgens Keiser is dit echter onzin. Hij vertelde dat Bitcoin volgens hem een betere investering is dan edelmetalen:

“Als je een Bitcoin-transactie doet … is de transactie de overeenkomst waardoor het beter als geld is dan goud en fiat. Peter Schiff heeft geen enkel idee, omdat hij geen kennis heeft van de ingebouwde ‘settlement layer’ van Bitcoin.”

Recent komt China veel in het nieuws met ontwikkelingen rond crypto-valuta’s en blockchain. Eind oktober keurden Chinese beleidsmakers nieuwe wetgeving goed die de ontwikkeling van een digitale Yuan mogelijk maakt. Onlangs riep president Xi Jinping op tot versnelde adoptie van blockchain-innovaties, waarna veel Chinese crypto-projecten sterk in waarde stegen. Kort hierna kwam het staatsmedium van China met de waarschuwing voor ‘hype rond aircoins’, waarin het duidelijk maakte dat het blockchain steunt, maar het speculeren op cryptocurrencies niet. Newsbit berichtte vandaag ook dat tech-gigant Huawei met de Chinese Centrale Bank gaat samenwerken in een onderzoeksteam rond fintech.