Bitcoin, BTC
Bitcoin

Human Rights Foundation: Bitcoin fixt democratieën en vecht tegen corruptie

Alex Gladstein, de Chief Strategy Officer van de Human Rights Foundation, is van mening dat Bitcoin kapotte democratieën kan lijmen en corruptie kan bevechten door de macht van overheden te beperken. In een interview van 20 februari zegt Gladstein dat Bitcoin vanwege zijn decentrale aard kan functioneren als een barrière tegen corruptie en tirannie.

Fiatgeld is de dader

Opvallend is dat het grote probleem in de huidige samenleving volgens Gladstein ligt in fiatgeld. “Op de plekken waar democratieën kapotgaan, is dat denk ik heel duidelijk verbonden met fiatgeld en ik denk dat Bitcoin dat in zekere zin oplost”, aldus Gladstein.

Alex Gladstein is al sinds 2007 verbonden aan de Human Rights Foundation. Deze stichting is erop gericht om mensenrechten wereldwijd te promoten, met name in landen waar mensen onder een autoritair regime leven.

Tijdens het interview zegt Gladstein ook dat Bitcoin de vrijheid van meningsuiting, eigendom en open kapitaalmarkten vertegenwoordigt. Stuk voor stuk zaken die niet in het voordeel van een tirannieke overheid zijn, die vaak censuur confiscatie en gesloten kapitaalmarkten nodig hebben.

Een alternatief

Verder ziet Gladstein het decentrale Bitcoin ook als een alternatief voor overheidsgeld. Bijvoorbeeld voor mensen die geld op willen halen voor een initiatief dat niet goedgekeurd is door de overheid, denk aan de truckerprotesten in Canada.

Volgens een onderzoek van februari 2022 van blockchain-analysebedrijf Elliptic, is de voornaamste reden van het omarmen van geld ophalen met crypto om te voorkomen dat traditionele accounts gesloten worden.

Het zou Gladstein niet verbazen als er de komende jaren nog veel meer van dit soort “trigger-momenten” komen. Momenten waarop mensen in het traditionele financiële systeem tegen problemen aanlopen en de sprong naar Bitcoin maken, omdat ze daar geen last van die tirannie hebben.

“Al die momenten creëren nieuwe Bitcoiners uit noodzaak”, aldus Gladstein. De Chief Strategy Officer van de Human Rights Foundation denkt dus dat al deze zaken uiteindelijk goed zijn voor de adoptie van Bitcoin.

Bitcoin nieuws

PlanB vergelijkt saaie Bitcoin koers met 2020, ‘mensen worden ongeduldig’
Trump haalt opnieuw uit naar Biden in crypto toespraak
Rode week in aantocht voor de Bitcoin koers?
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken