IMF Bitcoin
Bitcoin

IMF uit zorgen over Bitcoin-beleid van El Salvador

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is kritisch op het Bitcoin (BTC) beleid van El Salvador. Het IMF heeft het Midden-Amerikaanse land geadviseerd om zijn bitcoinwet te herzien en de risico’s rond het gebruik van cryptocurrency beter te beheren. Dit werd afgelopen week bekendgemaakt door een woordvoerder van het IMF.

IMF geeft advies aan El Salvador

“We hebben aanbevolen om de reikwijdte van de bitcoinwet te verkleinen, het regelgevend kader en het toezicht op het bitcoinecosysteem te versterken, en de blootstelling van de publieke sector aan bitcoin te beperken,” aldus woordvoerder Julie Kozack van het IMF. Deze adviezen zijn onderdeel van bredere hervormingsgesprekken tussen het IMF en El Salvador, waarbij vooral de financiële stabiliteit centraal staat.

Sinds El Salvador in 2021 als eerste land ter wereld bitcoin als wettig betaalmiddel accepteerde, staat het land onder internationale aandacht. Hoewel de regering van president Nayib Bukele vastbesloten is door te gaan met de Bitcoin-strategie, waarschuwt het IMF voor de potentiële risico’s.

Het IMF sprak echter ook enige lof uit over El Salvador’s begrotingsplannen voor 2025. Het land zet hierin stappen naar een betere financiële positie, maar volgens het IMF zullen deze inspanningen alleen succesvol zijn met strikte naleving. De adoptie van bitcoin moet volgens het IMF echter worden beperkt om financiële instabiliteit te voorkomen. Daarnaast moeten het institutionele toezicht worden verscherpt en moet de betrokkenheid van de overheid bij bitcoinprojecten worden teruggeschroefd.

Bitcoinbeleid in El Salvador

El Salvador’s bitcoinbeleid heeft sinds 2021 veel aandacht getrokken. De regering lanceerde onder andere een eigen Bitcoin-wallet waarmee burgers bitcoin kunnen bewaren en uitgeven. Daarnaast zijn er plannen voor een belastingvrije “Bitcoin City,” volledig aangedreven door geothermische energie. De introductie van “Volcano Bonds” in december 2023 is een recent voorbeeld van hoe het land zijn betrokkenheid bij cryptocurrency blijft uitbreiden.

Ondanks de aanhoudende waarschuwingen van het IMF blijft Bukele trouw aan zijn visie. Sinds 2022 koopt El Salvador dagelijks 1 bitcoin, waardoor het land inmiddels ongeveer 5.865 BTC bezit, met een waarde van meer dan $356 miljoen. Ondanks deze investeringen blijft het gebruik van bitcoin onder de bevolking echter tegenvallen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Argentinië overweegt mogelijk Bitcoin-beleid: Ontmoeting tussen Bukele en Milei voedt speculaties
Bitcoin ETF’s halen $235 miljoen binnen, ondanks afwijzing koers
Bitcoin koers onder druk: Waarom $70.000 moeilijk te bereiken is volgens indicatoren
Meer nieuws

Meest gelezen

Immens populaire cryptomunt nu beschikbaar op Bitvavo
Hoger beroep SEC tegen Ripple: Is corruptie de werkelijke drijfveer?
Deze 3 crypto’s laten enorme stijgingen zien: Wat is er aan de hand?
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk