Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
Gedurende dit jaar hebben al minstens 75 cryptocurrency exchanges haar deuren officieel moeten sluiten. De reden hierachter was erg divers en omvat hacks, oplichting, of dat de exchange plotseling verdwenen was zonder enige reden.
Volgens gegevens afkomstig van de ‘Crypto Wisser Exchange Graveyard‘, zijn 5 exchanges als oplichtingspartij gelabeld. Vier crypto exchanges zijn hebben dusdanig hoge kosten geleden door het gevolg van een hack dat zij hun platform moesten sluiten.
Naar verluidt zouden 31 cryptocurrncy exchanges, uiteraard verdeeld over de hele wereld, vrijwillig haar deuren hebben gesloten. Verwacht wordt dat op deze platforms niet voldoende liquiditeit behaald werd om de kosten te dekken. Naar verluidt hebben 34 cryptocurrency exchanges de markt plotseling verlaten zonder dat hier een goede reden voor was. Slechts 2 crypto exchanges zijn door de overheid stop gezet, namelijk de Nederlandse exchange NLexch en de Chileense Chilebit. Het zou echter voornamelijk allemaal om kleinere exchanges gaan.
Er spelen momenteel dan ook enkele macrotrends die een bijdrage leveren aan de verklaring van waarom juist zoveel kleinere exchanges de deuren moeten sluiten. Dit is namelijk de groei van DeFi-oplossingen én de opkomst van gedecentraliseerde exchanges gedurende dit jaar. Dit heeft kleine exchanges naar verluidt teveel gebruikers gekost, met als gevolg het moeten sluiten van de deuren.
Hiernaast is ook de regelgeving in veel landen flink opgeschroefd over de laatste jaren. Waar grote exchanges genoeg mensen in dienst kunnen hebben om aan al deze nieuwe vereisten te voldoen, is het voor de kleinere partijen juist extreem lastig om hier iedere keer opnieuw weer aan te voldoen. Ook de groei in aantal hacks en oplichting via scams loopt op, wat vooral schadelijk is voor de kleinere partijen. Grotere partijen kunnen of de klap van de hack makkelijker opvangen of zijn hier vaak zelfs tegen verzekert. Hiernaast kunnen zij een opsporingsteam inzetten die naar de verloren fondsen op zoek gaat, iets wat vaak te duur is voor de kleinere partijen. Dit is bijvoorbeeld recentelijk gebeurt bij de cryptocurrency exchange KuCoin. Zij hebben na hun recentelijke hack een groep hackers gevonden die naar verluidt ruim $280 miljoen aan diverse cryptocurrencies had weten te hacken. KuCoin wist haar gebruikers hierbij rustig te houden, nadat de exchange ruim $200 miljoen verloor in een hack. Alle fondsen konden echter succesvol gedekt worden, waardoor haar gebruikers hier niks verloren.
Het zijn echter niet alleen maar cryptocurrency exchanges die gedurende dit jaar haar deuren heeft gesloten. Volgens deadcoins.com, een website die bijhoudt welke crypto-projecten er gestopt zijn, zijn gedurende dit jaar bijna 2.000 altcoins en tokens die niet meer bestaan. Alhoewel dit natuurlijk een groot aantal is, is dit niet geheel onverwacht. In de afgelopen jaren zijn talloze crypto-projecten tot leven geroepen die weinig zelf toevoegde. Het gevolg? Na 1 slechte periode, in dit geval een lange periode door de wereldwijde COVID-19-pandemie, is geen geld over voor het project, dus moet het stop worden gezet.
Alhoewel er bijna 2.000 altcoins en tokens gestopt zijn gedurende dit jaar, zijn er volgens CoinMarketCap nog steeds ruim 7.320 cryptocurrency-projecten op dit moment live. Hier zit dan ook nog steeds een groeiende lijn in. Mede komt dit echter door de verschillende DeFi-projecten die gelanceerd zijn, waardoor het aantal gegroeid is. Toch laat het zien dat momenteel ook veel geëxperimenteerd wordt met crypto’s, wat op zich zelf een goed teken is. Hoe meer hier mee geëxperimenteerd wordt, hoe beter zij gesnapt zullen worden, des te beter toekomstige toepassingen op oplossingen kunnen gaan zijn. Dat een crypto-project op de markt faalt betekent dan ook niet automatisch dat niemand ook maar iets aan dat project gehad had. Het is nog niet bekend of deze algemene trend zich in de komende jaren zal voortzetten.