india vlag
Blockchain

In 2021 bezat ruim 7% van de bevolking uit India digitale valuta’s

Volgens de VN bezit meer dan 7% van de Indiase bevolking digitale valuta’s. Het gebruik van crypto is tijdens de COVID-19-pandemie wereldwijd in een ongekend tempo gestegen.

Crypto bezit in India

Het VN-handels- en ontwikkelingsorgaan UNCTAD zei dat ontwikkelingslanden in 2021 goed waren voor 15 van de 20 grootste economieën als het gaat om het aandeel van de bevolking dat cryptocurrencies bezit. Oekraïne voerde de lijst aan met 12,7%, gevolgd door Rusland (11,9%), Venezuela (10,3%), Singapore (9,4%), Kenia (8,5%) en de VS (8,3%).

In India bezat 7,3 procent van de bevolking in 2021 digitale valuta’s. Daarmee staat het land op de zevende plaats in de lijst van top 20 wereldwijde economieën voor bezit van digitale valuta’s.

Het wereldwijde gebruik van cryptocurrencies is exponentieel toegenomen tijdens de COVID-19-pandemie, ook in ontwikkelingslanden.

Aldus UNCTAD

In 3 beleidsnota’s die woensdag zijn gepubliceerd staat dat, alhoewel deze particuliere digitale valuta’s sommigen hebben beloond, ze een onstabiel financieel bezit zijn dat ook sociale risico’s en kosten met zich mee brengen.

Beperken van de risico’s

De beleidsbrief getiteld All that glitters is not gold: The high cost of leaving cryptocurrencies unregulated onderzoekt de redenen voor de snelle introductie van cryptocurrencies in ontwikkelingslanden.

Het zei dat recente digitale valutaschokken in de markt suggereren dat er risico’s zijn voor het houden van crypto. Als de centrale bank ingrijpt om de financiële stabiliteit te beschermen, wordt het probleem een openbaar probleem.

Als cryptocurrencies een wereldwijd betaalmiddel worden en zelfs binnenlandse valuta’s kunnen vervangen, zou dit de monetaire soevereiniteit van landen in gevaar kunnen brengen.

Aldus de brief.

“In ontwikkelingslanden met een onvervulde vraag naar reservevaluta’s vormen stablecoins bijzondere risico’s. Om een aantal van deze redenen heeft het Internationaal Monetair Fonds de mening geuit dat cryptocurrencies risico’s vormen als wettig betaalmiddel.” Zo vervolgde de brief.

De beleidsbrief getiteld Public payment systems in the digital era: Responding to the financial stability and security-related risks of cryptocurrencies richt zich op de implicaties van cryptocurrencies voor de stabiliteit en veiligheid van monetaire systemen.

Er wordt beweerd dat een binnenlands digitaal betalingssysteem dat dient als een publiek goed, in ieder geval een aantal van de redenen voor het gebruik van cryptovaluta zou kunnen vervullen. Dit zou de uitbreiding van cryptocurrencies in ontwikkelingslanden kunnen beperken. Monetaire autoriteiten zouden bijvoorbeeld een digitale valuta van de centrale bank kunnen bieden of een snel betalingssysteem voor de detailhandel.

Reguleren van cryptocurrencies

Gezien het risico dat de digitale kloof in ontwikkelingslanden nog groter wordt, dringt UNCTAD er bij de autoriteiten op aan om de uitgifte en distributie van contant geld te handhaven.

De beleidsbrief getiteld The cost of doing too little too late: How cryptocurrencies can undermine domestic resource mobilisation in developing countries bespreekt hoe cryptocurrencies een nieuw middel zijn geworden dat de mobilisatie van binnenlandse hulpbronnen in ontwikkelingslanden ondermijnt.

Hoewel cryptocurrencies geldovermakingen kunnen vergemakkelijken, kunnen ze ook belastingontduiking mogelijk maken door middel van illegale stromen. Cryptocurrencies zijn daarnaast niet gemakkelijk te identificeren.

Op deze manier kunnen cryptocurrencies ook de effectiviteit van kapitaalcontroles beteugelen. Dit is een belangrijk instrument voor ontwikkelingslanden om hun beleid en macro-economische stabiliteit te behouden.

Aldus de brief.

UNCTAD drong er bij de autoriteiten op aan maatregelen te nemen om de uitbreiding van cryptocurrencies in ontwikkelingslanden te beteugelen. Autoriteiten moeten onder andere zorgen voor uitgebreide financiële regulering van cryptocurrencies door digitale wallets en gedecentraliseerde financiën te reguleren. Daarnaast moeten ze gereguleerde financiële instellingen verbieden cryptocurrencies aan te houden of gerelateerde producten aan te bieden aan klanten.

Blockchain nieuws

Onderzoek: meer dan 30% van de Zuid-Koreanen bezit crypto
Dit is hoeveel Donald Trump heeft verdiend met zijn cryptobezit
Nokia vraagt patent aan voor technologie om digitale activa te beveiligen
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom Bitcoin, Ethereum, XRP en andere altcoins zojuist zijn gecrasht
Analist: Bitcoin koers gaat compleet instorten de komende twee weken
Expert legt uit waarom je meer dan 2.601 XRP moet bezitten
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk