Verenigde Naties (VN)
Regulatie

VN: Ontwikkelingslanden moeten Bitcoin-advertenties verbieden

De Verenigde Naties is van mening dat crypto een bedreiging kan vormen voor de monetaire soevereiniteit van ontwikkelingslanden. Het beveelt dan ook strikte regels aan om het gebruik ervan te beperken.

Reguleren van crypto

In een recent gepubliceerde beleidsbrief adviseerde de Verenigde Naties ontwikkelingslanden om actie te ondernemen tegen crypto. De VN waarschuwde voor risico’s die gepaard gaan met het ongereguleerd laten van de crypto industrie.

In het document met de titel “All that glitters is not gold“, dat voor het eerst werd gepubliceerd in juni, verklaarde de Conferentie van de Verenigde Naties voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) dat de nadelen die cryptocurrencies voor deze landen hebben, veel groter zijn dan de voordelen die ze kunnen opleveren voor individuen en financiële instellingen. Het document suggereert zelfs dat ontwikkelingslanden de verplichte registratie van alle crypto wallets in moeten stellen. Daarnaast eist het dat advertenties met betrekking tot cryptocurrencies verboden moeten worden.

“Dit gaat niet over het goedkeuren of afkeuren van crypto. Het gaat om de sociale risico’s en kosten die verbonden zijn aan cryptocurrencies. Dit is een aanbeveling die van toepassing is op speculatieve of risicovolle financiële producten waarvan het rendement onzeker is.

– Aldus Penelope Hawkins, econoom bij UNCTAD.

Ook waarschuwde de organisatie dat cryptocurrencies de financiële stabiliteit van ontwikkelingslanden kunnen schaden. Daarnaast kunnen cryptocurrencies illegale financiële activiteiten mogelijk maken, kan het autoriteiten verhinderen de kapitaalstroom te beperken en kan het de monetaire soevereiniteit van landen in gevaar brengen door binnenlandse valuta’s te vervangen.

“Maak cryptocurrencies minder aantrekkelijk door belasting te heffen”

De brief adviseerde regeringen om het gebruik van cryptocurrencies minder aantrekkelijk te maken door belastingen te heffen op transacties die gebruik maken van de technologie. Daarnaast adviseerde het de verplichte registratie van digitale wallets en cryptocurrency exchanges te vereisen. Het bracht ook het idee naar voren om financiële instellingen te verbieden digitale assets aan te houden. Bovendien willen ze voorkomen dat financiële instellingen crypto gerelateerde diensten aan klanten aanbieden.

Ontwikkelingslanden zouden reclame van cryptobedrijven op openbare plaatsen of op sociale-mediaplatforms moeten beperken of verbieden. Zo stelde de conferentie ook voor, bewerend dat het een dringende behoefte is op het gebied van consumentenbescherming in landen met een lage financiële geletterdheid. “Deze advertenties zouden kunnen leiden tot aanzienlijke verliezen”. Aldus de brief

Het uitrollen van CBDC’s

Rohan Grey, een professor in rechten aan het Willamette University College of Law, heeft als adviseur voor de Verenigde Naties gewerkt op het gebied van digitale valuta’s. Hij zei dat het gebrek aan regelgeving met betrekking tot cryptocurrencies consumenten heeft geschaad door fraude en oplichting mogelijk te maken.

Het laatste advies van de brief is dat landen hun eigen betalingssystemen moeten ontwikkelen. Dit moet ongeveer op dezelfde manier gebeuren als de door de overheid gebouwde infrastructuur. Daarnaast moeten ze de mogelijkheden van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) onderzoeken.

CBDC’s zijn een gedigitaliseerde vorm van fiatgeld, uitgegeven door openbare monetaire autoriteiten. Hoewel sommige CBDC’s op dezelfde manier werken als cryptocurrencies, worden ze uitgegeven door overheden en wordt de waarde ervan door hen ondersteund. Een paar ontwikkelingslanden hebben al CBDC’s geïntroduceerd, zoals de Bahama’s, die hun versie de Sand Dollar noemen.

“Je hoeft je geen zorgen te maken dat het geld zelf geen waarde meer heeft, zoals je doet met stablecoins. $1 wat uitgegeven is door de overheid kan altijd worden ingewisseld voor $1 wat uitgegeven is door de overheid.”

– Aldus Gray

Hoewel hij van mening is dat CBDC’s risico’s met zich meebrengen in termen van toezicht en censuur, zei hij dat dezelfde zorgen van toepassing zijn op stablecoins.

Het rapport verwijst ook naar de inspanningen van China om ook een CBDC te creëren. China is een van de negen ontwikkelingslanden die cryptocurrencies hebben verboden. Op die lijst staan ook Algerije, Bangladesh, Egypte, Irak, Marokko, Nepal, Qatar en Tunesië.

De toenemende acceptatie van cryptocurrencies en NFT’s

Een van de redenen die de UNCTAD ertoe hebben aangezet om de brief vrij te geven, is de toenemende acceptatie van cryptocurrencies over de hele wereld. Deze algehele acceptatie werd versneld door de pandemie. Het gemak waarmee geldovermakingen konden worden verzonden, dreef mensen naar de technologie, aldus de brief. Evenals het idee dat het zou kunnen helpen het spaargeld van huishoudens veilig te stellen in tijden van waardevermindering van valuta’s en stijgende inflatie.

Er is geen uniforme beleidsreactie. Te weinig doen of te laat ingrijpen leidt in de toekomst tot hogere kosten.

– Aldus de conferentie

Echter drong het er bij landen op aan om een toekomstgerichte benadering te volgen bij het invoeren van regelgeving.

De Verenigde Naties gebruikten in het verleden digitale middelen om verschillende initiatieven te promoten. Eerder dit jaar kwam de Verenigde Naties met een NFT kunstcollectie genaamd Boss Beauty Role Models. Dit was onderdeel van de Internationale Vrouwendag, die de organisatie sinds 1975 viert.

In 2021 steunde de VN een wedstrijd genaamd DigitalArt4Climate, waar deelnemers NFT’s maakten die waren ontworpen rond het thema klimaatverandering. De winnaar mocht zijn kunstwerken tentoonstellen tijdens de klimaatconferentie in Schotland.

Datzelfde jaar kondigde het UNICEF de lancering aan van een NFT-serie over Ethereum om de 75-jarige geschiedenis ervan te vieren. Daarnaast was het de bedoeling geld in te zamelen voor het Giga-initiatief, dat zorgt voor internetverbindingen tussen scholen over de hele wereld.

Regulatie nieuws

FTX oprichter Sam Bankman-Fried krijgt 25 jaar celstraf
Indonesische financiële waakhond introduceert regelgevingssandbox voor crypto-producten
‘FTX gebruikers krijgen 140% van de waarde van hun kapitaal terug’
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?