Central Bank Digital Currency (CBDC)
Blockchain

India in onderhandeling over grensoverschrijdende CBDC-betalingen met wereldwijde centrale banken

De Reserve Bank of India (of RBI afgekort) voert momenteel gesprekken met centrale banken van minstens 18 andere landen over de haalbaarheid van grensoverschrijdende betalingen in de vorm van de digitale Roepie.

Snellere en goedkopere grensoverschrijdende betalingen

Op 27 juni publiceerde de Economic Times een rapport over de ambitieuze buitenlandse handelsplannen van de Reserve Bank of India (RBI) met betrekking tot de digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Het rapport baseert zich op verschillende openbare aankondigingen van RBI-gouverneur Shaktikanta Das.

Tijdens zijn toespraak in juni in Londen benadrukte Das het belang van de infrastructuur voor buitenlandse handel voor de digitale Roepie, die begin juli in eigen land 1 miljoen gebruikers zou bereiken:

Maar grensoverschrijdende betalingen zullen ook veel sneller, soepeler en kosteneffectiever worden. Ook dat is een gebied waar veel aandacht aan moet worden besteed. We zijn voortdurend in gesprek met andere centrale banken die CBDC’s hebben geïntroduceerd of gaan introduceren.

Inzetten op digitale Roepie voor handelsovereenkomsten

Het rapport vermeldt dat banken uit 18 landen sinds juli 2022 al vostro-rekeningen in Roepie hebben geopend. In een andere publieke verklaring legde Das uit dat India graag zijn CBDC wil aanbieden als betaalmethode voor het importeren van Indiase goederen naar landen die moeite hebben met het aanhouden van Amerikaanse Dollars in hun reserves.

In India hebben wij geen tekort aan Dollars, maar in sommige andere markten kunnen ze vanwege een tekort aan Dollars niet importeren.

Een andere reden om hard in te zetten op de digitale Roepie voor buitenlandse handelsovereenkomsten, is de intentie om de dollarreserves van het land te sparen:

Tijdens de ‘taper tantrum’-periode had India plotseling een crisis in de externe sector en moest de RBI buitenlandse instroom aantrekken door een aantal prikkels aan te bieden. We wilden geen herhaling van die situatie.

In november 2022 startte de RBI haar proefproject voor de digitale roepie op groothandelsniveau, gevolgd door een proefproject voor de detailhandel in februari 2023. In maart kondigde de RBI een overeenkomst aan met de Centrale Bank van de Verenigde Arabische Emiraten om een CBDC-brug voor handel en geldovermakingen te onderzoeken.

Blockchain nieuws

Vitalik Buterin ziet waardevolle nieuwe toepassing voor blockchain-technologie
Coolio’s ‘Gangsta’s Paradise’ viert 30-jarig jubileum in de Metaverse
Nicolas Bonta treedt terug uit bestuur van Bitfarms te midden van overnamepoging
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?